Jak uzyskać certyfikat Ekożywności?

13 czerwca 2011, dodał: Emilia Stasiak
Artykuł zewnętrzny

Jeśli robisz przepyszne dżemy lub sprzedajesz warzywa z własnej uprawy możesz się starać je zarejestrować jako produkty ekologiczne. Pamiętaj jednak, że muszą być one smaczne i przede wszystkim zdrowe.

Zanim będziesz mogła korzystać z etykietki „Eko”, musisz uzyskać certyfikat zgodności w zakresie rolnictwa ekologicznego. Najpierw wypełnij specjalny formularz („Zgłoszenie podjęcia działalności w zakresie rolnictwa ekologicznego”). Jest on dostępny na stronie internetowej Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (www.ijhars.gov.pl), a także na stronach jednostek certyfikujących (adresy poniżej).

Po wypełnieniu dokument trzeba wysłać do wybranej instytucji (opłata rejestracyjna wynosi 50 zł) i podpisać umowę w sprawie kontroli. Na tej podstawie instytucja sprawdzi, czy twoje gospodarstwo rzeczywiście jest ekologiczne. To znaczy takie, w którym m.in. stosujesz specjalne metody ochrony gleby i wody, nie używasz przy produkcji chemicznych środków ochrony roślin ani sztucznych nawozów.

Dostaniesz pozwolenie na etykietę ponieważ produkty ekologiczne mają obowiązkowe oznaczenia, które muszą znaleźć się na etykiecie. Są to: numer identyfikacyjny jednostki certyfikującej (w Polsce jest ich 11), wspólnotowe logo rolnictwa ekologicznego. Ponadto na etykiecie powinna się znaleźć nazwa i adres producenta, umożliwiające jego identyfikację. Tylko takie produkt może być oznakowany jako „bio”, „eko”, „ekologiczny”, „organiczny”.

Rozporządzenie Rady Unii Europejskiej określa, jaki logotyp zdobi ekoprodukty. Obecnie jest to kłos na niebieskim tle –  znajdziemy je na opakowaniach wyprodukowanych do lipca 2010 roku. W połowie 2012 roku zastąpi go listek z gwiazdek. Rozporządzenie wyraźnie mówi też o wymiarach obrazka. Często zdarzają się jednak przypadki fałszowania logotypu poprzez nadawanie mu nieco innego kształtu, używanie innych kolorów czy dodatkowych elementów na rysunku.

Uwaga!

Na jednej kontroli się nie skończy – o terminach kolejnych będziesz sukcesywnie powiadamiana.

Ważne adresy

Na terenie kraju działa 11 instytucji, które wydają (i cofają) certyfikaty. Są to:

• Agro Bio Test Sp. z/o.o., 02-787 Warszawa, ul. Nowoursynowska 166, www.agrobiotest.pl;

• Biocert Małopolska Sp. z/o.o., 31-503 Kraków, ul. Lubicz 25 A, www.biocert.pl;

•  Bioekspert Sp. z o.o., 00-621 Warszawa, ul. Boya-Żeleńskiego 6/34, www.bioekspert.waw.pl;

• Centrum Jakości AgroEko Sp. z o.o., 05-126 Nieporęt, ul. Baśki 2, www.agroeko.com.pl;

• Cobiko Sp. z/o.o., 31-559 Kraków, ul. Grzegórzecka 77, www.cobico.pl;

• Control Union Poland Sp. z/o.o., 70-535 Szczecin, ul. Wielka Odrzańska 31/2, www.controlunion.com, www.agroeko.com.pl;

• Ekogwarancja PTRE Sp. z o.o., 21-008 Tomaszowice, Dąbrowica 185 P, www.ekogwarancja.pl;

• PNG Sp. z o.o., Jednostka Certyfikująca PNG w Zajączkowie, 26-065 Piekoszów, www.png.ecofarm.pl;

• Polskie Centrum Badań i Certyfikacji S.A., 02-699 Warszawa, ul. Kłobucka 23 A, www.pcbc.gov.pl;

• SGS Polska Sp. z o.o., 0 1-233 Warszawa, ul. Bema 83, www.pl.sgs.com;

• TÜV Rheinland Polska Sp. z/o.o., 02-146 Warszawa, ul. 17 Stycznia 56, www.tuv.pl.

Będąc eko  nie poniesiesz kary:

Wykroczenie                                                            Wysokość kary

nielegalny wywóz śmieci                                                     500 zł

wyrzucenie sprzętu RTV i AGD na śmietnik         od 500 zł do 5 tys. zł

wyrzucenie baterii lub akumulatora na śmietnik              500 zł

niszczenie kwietnika                                                          395 zł/1 mkw.

wycinka ponadpięcioletnich drzew bez zezwolenia;

kara zależy od obwodu pnia                      od 270 zł do 500 zł za 1 cm obwodu pnia

Gdy zdecydujemy, że chcemy jeść „eko”, powinniśmy być czujni. Często konsumenci nie są świadomi różnicy pomiędzy żywnością ekologiczną a zdrową żywnością. Żywność ekologiczna jest certyfikowana przez Unię Europejską, natomiast „zdrowa żywność” to termin, którym są często określane produkty naturalne, bez certyfikatu, czyli bez kontroli ich produkcji. W sklepach ze zdrową żywnością większość produktów zasługuje na miano „eko”, co łatwo sprawdzić – wystarczy zapytać o certyfikat.

Tak więc sprawdzaj dokładnie ekożywność!

Materiały: www.echodnia.eu, www.mmkoszalin.eu, www.polki.pl/przyjaciółka-artykul,

Zobacz również:

  1. Sok likopenowy do walki z nowotworami
  2. Dekalog ekologa
  3. Ekologiczne środki czystości skuteczne?
  4. Czy eko-kosmetyki skutecznie pielęgnują urodę?