Jak ułożyć właściwe menu?

26 września 2011, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny


 

Wiadomo nie od dziś, że zdrowie aż w 50%-ach zależy od stylu życia, czyli sposobu odżywiania się i aktywności fizycznej człowieka. Już według starożytnych Greków, słowo dieta, „δίαιτα” (diaita) oznaczało styl życia, w tym sposób odżywiania się.

Do prawidłowego funkcjonowania organizmu potrzebnych jest około 80 składników pokarmowych, z czego połowę musimy przyjąć z pożywieniem. Ich ilość jest ściśle określona i zawarta w normach zapotrzebowania, zależna od masy ciała, płci, wieku, stanu fizjologicznego i aktywności fizycznej człowieka. Dostarczenie energii i wszystkich składników w odpowiednich proporcjach jest, w połączeniu z aktywnością fizyczną, jedyną drogą zmniejszenia ryzyka przewlekłych chorób dietozależnych takich jak otyłość, cukrzyca, osteoporoza, choroby układu pokarmowego, niektóre nowotwory, choroby sercowo-naczyniowe, zwyrodnieniowe stawów, zespołu snu z bezdechem. Żywienie niedoborowe przyczynia się do obniżenia odporności, powoduje nadmierną drażliwość i zaburza zdolność koncentracji.

Jak więc ułożyć prawidłowe menu? Nie jest to proste i wymaga czasu, znajomości składu produktów, norm zapotrzebowania na składniki pokarmowe, technologii przygotowywania posiłków, a przede wszystkim przestrzegania zasad prawidłowego żywienia, a więc:

1. Urozmaicania posiłków zgodnie z Piramidą Żywienia Człowieka, gdyż nie ma produktu, który dostarczałby wszystkich składników pokarmowych jednocześnie, przy czym głównym źródłem energii w diecie powinny być gruboziarniste produkty zbożowe.

Produkty mleczarskie powinny być spożywane codziennie w postaci np. dwóch dużych szklanek napojów mlecznych o obniżonej zawartości tłuszczu.

Mięso należy spożywać z umiarem, wybierać jego chude gatunki, zastępując od czasu do czasu  roślinami strączkowymi przy czym 2 razy w tygodniu powinniśmy uwzględnić ryby morskie.

Nie wolno również zapominać o codziennym spożywaniu warzyw i owoców.

2. Unikania tłuszczów, w szczególności zwierzęcych, a także cukru, soli i alkoholu. Należy zrezygnować z dań typu fast food, ciast, batonów oraz  tłustych gatunków mięs, a także z picia słodzonych napojów oraz dosalania potraw, zastępując sól mieszankami ziołowymi.

3. Umiarkowania w jedzeniu, zgodnie z zapotrzebowaniem kalorycznym, co pozwoli na utrzymanie BMI w prawidłowych granicach 18,5-25,0.

4. Nawadniania organizmu poprzez wypijanie min. 1,5 l płynów dziennie: wody mineralnej, herbaty, soków warzywnych i owocowych bez dodatku cukru.

5. Regularności spożywania 4-5 posiłków dziennie w odstępach 3-4 godzinnych; ostatni minimum 3 godziny przed nocnym spoczynkiem.

Podstawą sukcesu w walce o własne zdrowie jest konsekwencja w stosowaniu zasad, co nie jest na pewno łatwe. Czasami, pamiętając, że jaka dieta, taka jakość życia i nasze zdrowie lepiej jest zwrócić się o pomoc do fachowców lub szczególnie przy braku czasu skorzystać z gotowych zestawów posiłków, opracowanych i przygotowywanych przez profesjonalne firmy cateringowe, np. LightBox.

Małgorzata Chylewska – Dietetyk LightBox dla portalu www.urodaizdrowie.pl

1. Co dla dietetyka oznacza sformułowanie „zdrowe żywienie”?

Zdrowe żywienie to regularne spożywanie takich produktów spożywczych, które dostarczają organizmowi optymalnej ilości energii i składników odżywczych w odpowiednich proporcjach i z odpowiednią częstotliwością.

Prawidłowe żywienie powinno warunkować utrzymanie należytej masy ciała i normalne funkcjonowanie organizmu, zapewniające pełne wykorzystanie genetycznie określonych możliwości fizycznego i umysłowego rozwoju. Dla prawidłowego przebiegu procesów życiowych oraz w celu zapobiegania chorobom wynikającym z wadliwego żywienia, organizm potrzebuje stałego dostarczania związków organicznych i nieorganicznych z pożywienia zarówno pochodzenia roślinnego, jak i zwierzęcego. Ilości tych związków są ściśle określone w normach żywienia i zależą od płci, wieku, okresu rozwoju i aktywności fizycznej człowieka. Swoje zapotrzebowanie energetyczne można obliczyć wg powyższych kryteriów korzystając z dietetyka on-line na stronie www.lightbox.pl



FORUM - bieżące dyskusje

Pastelowy makijaż oczu
Dla blondynek to jest dobra opcja, ale brunetki potrzebują wyrazistych makijaży...
Opalona skóra
Picie soku z marchwi powoduje też taki opalony odcień skóry...
Praca w dużej firmie a zarobki
Często takie duże firmy mają nieormowany czas pracy i za nadgodziny nikt nie płaci...
Kolczyki
Fajne są takie z dodatkiem naturalnych kamieni, np. hematytu, kwarcu itp.