Jak ułożyć właściwe menu?

Avatar photo
26 września 2011,
dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny


 

Wiadomo nie od dziś, że zdrowie aż w 50%-ach zależy od stylu życia, czyli sposobu odżywiania się i aktywności fizycznej człowieka. Już według starożytnych Greków, słowo dieta, „δίαιτα” (diaita) oznaczało styl życia, w tym sposób odżywiania się.

Do prawidłowego funkcjonowania organizmu potrzebnych jest około 80 składników pokarmowych, z czego połowę musimy przyjąć z pożywieniem. Ich ilość jest ściśle określona i zawarta w normach zapotrzebowania, zależna od masy ciała, płci, wieku, stanu fizjologicznego i aktywności fizycznej człowieka. Dostarczenie energii i wszystkich składników w odpowiednich proporcjach jest, w połączeniu z aktywnością fizyczną, jedyną drogą zmniejszenia ryzyka przewlekłych chorób dietozależnych takich jak otyłość, cukrzyca, osteoporoza, choroby układu pokarmowego, niektóre nowotwory, choroby sercowo-naczyniowe, zwyrodnieniowe stawów, zespołu snu z bezdechem. Żywienie niedoborowe przyczynia się do obniżenia odporności, powoduje nadmierną drażliwość i zaburza zdolność koncentracji.

Jak więc ułożyć prawidłowe menu? Nie jest to proste i wymaga czasu, znajomości składu produktów, norm zapotrzebowania na składniki pokarmowe, technologii przygotowywania posiłków, a przede wszystkim przestrzegania zasad prawidłowego żywienia, a więc:

1. Urozmaicania posiłków zgodnie z Piramidą Żywienia Człowieka, gdyż nie ma produktu, który dostarczałby wszystkich składników pokarmowych jednocześnie, przy czym głównym źródłem energii w diecie powinny być gruboziarniste produkty zbożowe.

Produkty mleczarskie powinny być spożywane codziennie w postaci np. dwóch dużych szklanek napojów mlecznych o obniżonej zawartości tłuszczu.

Mięso należy spożywać z umiarem, wybierać jego chude gatunki, zastępując od czasu do czasu  roślinami strączkowymi przy czym 2 razy w tygodniu powinniśmy uwzględnić ryby morskie.

Nie wolno również zapominać o codziennym spożywaniu warzyw i owoców.

2. Unikania tłuszczów, w szczególności zwierzęcych, a także cukru, soli i alkoholu. Należy zrezygnować z dań typu fast food, ciast, batonów oraz  tłustych gatunków mięs, a także z picia słodzonych napojów oraz dosalania potraw, zastępując sól mieszankami ziołowymi.

3. Umiarkowania w jedzeniu, zgodnie z zapotrzebowaniem kalorycznym, co pozwoli na utrzymanie BMI w prawidłowych granicach 18,5-25,0.

4. Nawadniania organizmu poprzez wypijanie min. 1,5 l płynów dziennie: wody mineralnej, herbaty, soków warzywnych i owocowych bez dodatku cukru.

5. Regularności spożywania 4-5 posiłków dziennie w odstępach 3-4 godzinnych; ostatni minimum 3 godziny przed nocnym spoczynkiem.

Podstawą sukcesu w walce o własne zdrowie jest konsekwencja w stosowaniu zasad, co nie jest na pewno łatwe. Czasami, pamiętając, że jaka dieta, taka jakość życia i nasze zdrowie lepiej jest zwrócić się o pomoc do fachowców lub szczególnie przy braku czasu skorzystać z gotowych zestawów posiłków, opracowanych i przygotowywanych przez profesjonalne firmy cateringowe, np. LightBox.

Małgorzata Chylewska – Dietetyk LightBox dla portalu www.urodaizdrowie.pl

1. Co dla dietetyka oznacza sformułowanie „zdrowe żywienie”?

Zdrowe żywienie to regularne spożywanie takich produktów spożywczych, które dostarczają organizmowi optymalnej ilości energii i składników odżywczych w odpowiednich proporcjach i z odpowiednią częstotliwością.

Prawidłowe żywienie powinno warunkować utrzymanie należytej masy ciała i normalne funkcjonowanie organizmu, zapewniające pełne wykorzystanie genetycznie określonych możliwości fizycznego i umysłowego rozwoju. Dla prawidłowego przebiegu procesów życiowych oraz w celu zapobiegania chorobom wynikającym z wadliwego żywienia, organizm potrzebuje stałego dostarczania związków organicznych i nieorganicznych z pożywienia zarówno pochodzenia roślinnego, jak i zwierzęcego. Ilości tych związków są ściśle określone w normach żywienia i zależą od płci, wieku, okresu rozwoju i aktywności fizycznej człowieka. Swoje zapotrzebowanie energetyczne można obliczyć wg powyższych kryteriów korzystając z dietetyka on-line na stronie www.lightbox.pl



FORUM - bieżące dyskusje

jaki nastrój macie dziś...?
Oj, ból głowy potrafi uprzykrzyć dzień. Coś o tym wiem, niestety.
Black Friday
Fakt, można trafić świetne okazje przy likwidacji. Jak tam dziewczyny, skorzystałyście na tegorocznym Black Friday?
Wędkowanie
To rzeczywiście może być trudne, choć podobno ta "cisza" natury ma relaksujące działanie.
Pochwalcie się ostatnimi zakupami :…
Brzmi jak coś milutkiego i ciepłego. Jaki kolorek tego zestawu?

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.