Jak rozpoznać zdrową żywność?

23 stycznia 2020, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Od kilku lat można zaobserwować rosnącą modę na zdrowe odżywianie i bycie fit. Produkty określane przez ich wytwórców mianem ekologicznych niemalże zalewają sklepowe półki. Czy jednak wszystkie spełniają kryteria zdrowej żywności? W wielu przypadkach napis EKO stanowi jedynie formę chwytu reklamowego. Dlatego powinniście przeczytać poniższy artykuł, aby dowiedzieć się, czym jest zdrowa żywność i jak ją rozpoznać na sklepowych półkach.

Co rozumiemy przez pojęcie zdrowej żywności?

Zdrowa żywność to przede wszystkim produkty, które nie zawierają w swoim składzie substancji konserwujących. Ponadto proces produkcji zdrowej żywności nie wpływa negatywnie na przyrodę. Co to oznacza w praktyce? Do produkcji zdrowej żywności nie są wykorzystywane organizmy modyfikowane genetycznie (GMO). W przypadku produktów roślinnych proces produkcyjny wykazuje się dbałością o glebę, na jakiej rosną. Oznacza to ograniczenie używania nawozów oraz środków użyźniających. Zdrową żywność obowiązują specjalne zasady nie tylko w zakresie produkcji, ale także przetwórstwa, pakowania, transportu oraz przechowywania. Dzięki spełnieniu tych warunków produkty mogą uzyskać miano ekologicznych i prozdrowotnych. Właśnie takie produkty ma w swojej ofercie sklep internetowy marketbio.pl.

Jak rozpoznać żywność ekologiczną?

Produkty, które zaliczamy do zdrowej żywności, mają specyficzny znaczek zielonego listka z 12 gwiazdkami. Jest to symbol unijnego certyfikatu jakości produktów. Ponadto na opakowaniu powinniśmy także znaleźć krótką informację na temat pochodzenia danego produktu, a także oznaczenie czy pochodzi on z obszaru Unii Europejskiej.

Wbrew pozorom dostępność prawdziwej zdrowej żywności nie może być tak duża jak innych produktów. Wynika to ze specyfiki procesu produkcyjnego. Zdrowa żywność nie powstaje na drodze masowej produkcji przemysłowej. Do produkcji żywności na skalę masową stosuje się różnego rodzaju konserwanty, które wydatnie zwiększają jej trwałość. Dzięki temu może zalegać na magazynach i sklepowych półkach długimi miesiącami. W przypadku zdrowej żywności taka skala produkcji nie ma racji bytu ze względu na stosowanie wyłącznie naturalnych form ochrony.

Zdrową żywność najłatwiej jest poznać na podstawie jej walorów smakowych. W znaczący sposób przewyższają one pod tym względem zwykłe produkty. W przypadku mięsa i owoców istotnym kryterium jest nawet ich wygląd. Idealne, lśniące jabłka czy mięso o wyrazistym, różowym kolorze na pewno nie są produkowane w sposób ekologiczny.

Czy zdrowa żywność musi być droższa?

Cena zdrowej żywności nie wynika z jej popularności i wzrostu popytu na tego typu produkty. Wpływ na cenę zdrowej żywności ma czasochłonny i bardzo wymagający proces produkcji. W cenie zdrowych produktów zawarte są również koszty pracy, która w większości przypadków jest wykonywana ręcznie. Dla porównania koszty produkcji przemysłowej, gdzie większość procesów jest zautomatyzowana, są o wiele niższe.

Ekologiczne produkty są obecnie dostępne nie tylko w sklepach stacjonarnych z żywnością ekologiczną. Powstają również sklepy internetowe, które oferują bogaty asortyment zdrowych produktów. Tak właśnie jest w przypadku sklepu MarketBio.pl. Szeroka lista produktów dostępnych w markecie jest zamieszczona na stronie https://marketbio.pl/category/zdrowa-zywnosc-413.