Potrawy podawane na zimno są bardzo popularne w polskiej kuchni. Służą zaostrzeniu apetytu przed obiadem lub kolacją, a zarazem są wizytówką polskiej gościnności.
Aby ułatwić gościom dostęp do potraw, najlepiej jest przygotować zimny bufet na długim wąskim stole. Bardzo istotna jest dekoracja, która powinna być dostosowana do pory roku lub do okazji, z której odbywa się przyjęcie. Kwiaty i owoce mają zastosowanie uniwersalne.
Potrawy wchodzące w skład zimnego bufetu powinny być różnorodne, by zaspokoić gust wszystkich gości. Oprócz pieczonych mięs, ryb i pasztetów nie można pominąć sałatek, musów i serów.
Dużą popularnością cieszą się faszerowane pomidory, ogórki i cukinie, a także jajka gotowane na twardo. Część dań powinna być jarska – warto przygotować różnego rodzaju pasty, dipy, przetwory z warzyw i grzybów, a także desery i ciasta.
Nie bez znaczenia jest właściwe rozstawienie półmisków. Dodatki powinny znajdować się blisko danej potrawy, np. żurawiny w sąsiedztwie serów, sosy obok mięs. Stosowanie półmisków z przegródkami pozwala zaoszczędzić miejsce na stole. Wysychaniu potraw zapobiega pokrycie ich majonezem, galaretą lub beszamelem. Dzięki temu zyskają też one apetyczny wygląd.
Przy przygotowywaniu zimnego bufetu należy pamiętać, że całość powinna być odpowiednio skomponowana smakowo i kolorystycznie.
zobacz również:
Szwedzki stół na karnawał i szybkie przekąski na jeden kęs
Karnawałowe smakołyki: pomysły na przekąski i przystawki
Tarty wytrawne i na słodko – różne przepisy