Jak przetrwać zimę? Rozgrzewające dania z wykorzystaniem pomidorów
Niskie temperatury, śnieg i brak słońca powodują, że w okresie zimowym większość osób marzy przede wszystkim o ciepłym kocu i rozgrzewających potrawach. To również moment wzmożonej podatności na choroby. Dlatego warto w tym czasie wprowadzić do domowego jadłospisu odżywcze dania, warzywa i owoce bogate w witaminy i minerały.
Takimi produktami są pomidory. Latem goszczą w formie lekkich sałatek, zimą zaś królują w postaci gęstych zup i sosów. Dlaczego warto po nie sięgać?
Źródło drogocennych składników
Pomidory w swoim składzie to prawdziwa bomba witaminowa. Są bogate w witaminę C, która między innymi wzmacnia odporność, a zawarte w nich witaminy A i E ujędrniają, nawilżają skórę oraz regenerują naskórek, który pod wpływem niskich temperatur ulega zniszczeniu. Witaminy z grupy B regulują pracę układu nerwowego, a witamina K zapobiega zakrzepom. Co więcej, pomidor zawiera także beta-karoten odpowiedzialny za neutralizację wolnych rodników, a dodatkowo witaminy z grupy B regulują pracę układu nerwowego i poprawiają nastrój. Oprócz solidnej dawki witamin, pomidory są źródłem szeregu dobroczynnych składników mineralnych. Należą do nich potas, który jest bardzo ważnym minerałem mającym wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Jego niedobory powodują zmęczenie, drętwienia i obrzęki kończyn, a także osłabienie. Dlatego tak ważne jest spożywanie produktów bogatych w potas, ale też magnez, wapń i żelazo, które również znajdują się w pomidorach.
Pomidory na rozgrzanie
Kiedy kończy się sezon na pomidory należy sięgnąć po te w postaci przecierów, keczupów bądź przetworów w puszce, dzięki którym przygotować można różnorodne, aromatyczne i przede wszystkim rozgrzewające potrawy. Warto wiedzieć, że pomidory poddane obróbce cieplnej nie tracą swoich cennych właściwości. Wszystko dzięki likopenowi, który już po kwadransie gotowania zaczyna się z nich uwalniać. Oprócz tego, że nadaje im piękny kolor, jest antyoksydantem, który zapobiega zawałom serca, rozwojowi miażdżycy oraz wykazuje silne działanie przeciwnowotworowe. Co więcej, najlepszymi źródłami likopenu są właśnie przetwory pomidorowe, takie jak: sos pomidorowy, koncentrat, keczup. Dlatego w okresie zimowym warto uzbroić się w kilka sprawdzonych pomysłów na szybkie, sycące i rozgrzewające dania. Jeżeli temperatura spada poniżej zera ratunkiem będzie król wśród zup, czyli gęsty krem z pomidorów. To proste i szybkie danie, które przygotować można już w 20 minut. Inną alternatywą będą wszelkiego rodzaju sosy, do których użyć można pomidorów w puszce. Aromatyczny do spaghetti, pikantny pomidorowo-paprykowy czy mocno aromatyczny indyjski na bazie pomidorów i mleka kokosowego – nic lepiej nie rozgrzeje organizmu jak solidna pomidorowa uczta.
Przepis na rozgrzewający krem z pomidorów:
1 łyżka masła
1 łyżka oleju
2 ząbki czosnku
1/2 cebuli
3 puszki pomidorów Dawtona
sól, pieprz
bazylia
opcjonalnie kleks śmietany do złagodzenia smaku
opcjonalnie do rozcieńczenia kremu – woda lub przygotowany wcześniej bulion warzywny
PRZEPIS:
1. Do rozgrzanego garnka dodać łyżkę oliwy i masła. Jak masło się rozpuści, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i posiekane dwa ząbki czosnku. Pozostawić składniki do podsmażenia aż cebula się zeszkli.
2. Do garnka dodać puszki pomidorów Dawtona. Smażyć przez chwilę aż do momentu połączenia się smaków.
3. Podczas duszenia doprawić składniki solą, pieprzem i bazylią.
4. Następnie zmiksować składniki na gładki krem. Jeżeli krem będzie za gęsty należy dolać szklankę wody lub przygotowanego wcześniej bulionu warzywnego.
5. Gotowy krem rozlać do miseczek. Dodatkowo smak zupy można złagodzić kleksem ze śmietany, ozdobić listkiem bazylii i voila!
Pomidory przez cały rok
Cenne witaminy i minerały, jakie posiadają pomidory, możemy czerpać przez cały rok, dzięki bogatej ofercie firmy Dawtona, której produkty od wielu lat goszczą na polskich stołach w postaci przecierów, koncentratów, soków i pomidorów w puszce. Wystarczy połączyć pomidory Dawtony z ulubionymi składnikami by cieszyć się smakami aromatycznych, zdrowych potraw, które pomogą przetrwać ten trudny, zimowy czas.