Odpowiednie odżywianie w jednostkach chorobowych jest bardzo ważne, ponieważ, dzięki temu lepiej się czujesz, a także istnieje mniejsze ryzyko powikłań, jakie mogą wystąpić nawet kilka lat później.
Jedną z takich chorób, gdzie odpowiednie żywienie wpływa na samopoczucie jest Hashimoto.
Na początek trochę podstawowych informacji…
Czym jest Hashimoto?
Inaczej nazywane zapaleniem tarczycy, jest chorobą o podłoży autoimmunologicznym, która może prowadzić do niedoczynności tarczycy. Pierwszy przypadek tego schorzenia został opisany przez japońskiego chirurga Hakaru Hashimoto, i to od jego nazwiska wzięła się jego nazwa.
Jakie objawy mogą towarzyszyć osobie chorej?
Objawy mogą być różne i specyficzne, a także występować w przebiegu innych chorób. Hashimoto często, ale nie zawsze przebiega z niedoczynnością tarczycy i może objawiać się poprzez:
- Przewlekłe zmęczenie
- Wzrost masy ciała i problem z utrzymaniem wagi
- Łamliwość włosów i paznokci
- Bóle stawów i mięśni
- Uczucie zimna
- Obniżenie nastroju i stany depresyjne
- Suchą skórę
- Zaparcia
- Zatrzymanie wody w organizmie i obrzęki
- Nieregularne miesiączki i problemy z zajściem w ciążę
Jak widać, te objawy mogą dotyczyć, również innych chorób, dlatego bardzo ważna jest odpowiednia diagnostyka i badania obrazowe.
Jak powinna wyglądać dieta w Hashimoto?
Nie ma jednego modelu, który zakłada, jak dieta powinna wyglądać, ale bardzo ważne jest obserwacja swojego organizmu. W przebiegu chorób autoimmunologicznych często może dochodzić do nietolerancji produktów spożywczych. Nie należy samemu, bez konsultacji z lekarzem wykluczać z jadłospisu poszczególnych produktów i potraw, ponieważ to może jeszcze gorzej wpłynąć na nasze samopoczucie i przebieg choroby, dlatego nie zaleca się stosowania diet z wykluczeniem laktozy, glutenu i innych produktów bez wcześniejszej konsultacji ze specjalistą.
Istnieje natomiast kilka zaleceń, których warto przestrzegać:
Wprowadź do jadłospisu produkty, które niwelują stan zapalny i należą do diety przeciwzapalnej i tj.: jagody, maliny, truskawki, porzeczki, aronia, borówki, cytrusy, zielone, pomarańczowe i czerwone warzywa (szpinak, sałata, roszponka, rukola, jarmuż, papryka, brokuły, marchew, dynia, pomidory) oraz cebula i czosnek.
Innymi produktami, które również wykazują działanie przeciwzapalne, są te bogate w kwasy omega-3 i ich spożywanie, również należy zwiększyć, aby tarczyca działała prawidłowo. Znajdziesz je w takich produktach, jak: awokado, tłuste ryby morskie, owoce morza, siemię lniane, oliwa z oliwek, olej słonecznikowy, rzepakowy, lniany, z pestek winogron oraz z awokado, orzechy włoskie, nerkowca, migdały, pestki dyni, nasiona słonecznika.
Zadbaj o odpowiednią podaż warzyw i owoców, a najlepiej, żeby znajdowały się w każdym posiłku – są źródłem błonnika i wpływają pozytywnie na pracę jelit, którą również jest często zaburzona w przebiegu choroby
Zamiast produktów z białej mąki, używaj tych z mąki pełnoziarnistej – one, również dostarczą sporej ilości błonnika.
Wprowadź do diety rośliny strączkowe tj.: fasolę, soczewicę, ciecierzycę, groch. Jeśli chcesz spożywać soję, to musisz zachować szczególną ostrożność, ponieważ badania wykazały, że może ona upośledzać wchłanianie L-tyroksyny, czyli hormonu z przyjmowanych leków. Dlatego w tym przypadku najlepiej zrobić przerwę (nawet do 4 godz.) między przyjęciem leku, a spożyciem soi.
Jeśli dobrze czujesz się po produktach mlecznych, to koniecznie zadbaj o podaż jogurtów naturalnych, kefirów, maślanek, ponieważ są źródłem probiotyków. Do tej listy należą, również kiszonki.
Ogranicz spożywanie żywności wysokoprzetworzonej m.in. fast food, która wpływa na powstawanie procesu zapalnego i pogorszenie pracy tarczycy.
Ogranicz spożywanie cukru oraz soli. Zamiast tego wprowadź do diety zamienniki cukru (stewia, erytrytol lub ksylitol) oraz zioła np. majeranek, bazylia, tymianek, oregano, kurkuma, cynamon, papryka słodka, kardamon, zioła prowansalskie.
Jeśli to możliwe ogranicz stres, który przyczynia się do pogorszenia pracy tarczycy oraz jelit i pojawieniem się nieprzyjemnych skutków ubocznych.
Dbaj o aktywność fizyczną – pamiętaj o codziennej aktywności przez przynajmniej 30 minut. Niech będzie to, co ty lubisz robić! Spacery, jazda na rowerze, pływanie, taniec, siatkówka, czy inne sporty zespołowe.
Nie stosuj głodówek, rygorystycznych diet, zbędnych eliminacji produktów, postów i detoksów, ponieważ wpływa to niekorzystnie na pracę tarczycy, co będzie przekładało się na gorsze samopoczucie.
Dieta w Hashimoto powinna:
- Odżywiać tarczycę i wspierać jej prawidłowe funkcjonowanie
- Zapobiegać powstawaniu kolejnych chorób np. dietozależnych
- Wpływać pozytywnie na samopoczucie
- Ustabilizować wagę i zapobiegać nadmiernemu przyrostowi
Pamiętaj, aby wszystkie obawy konsultować z lekarzem, który skieruje Cię na odpowiednie badania. Nie stosuj leczenia na własną rękę, ponieważ możesz tym sobie jeszcze bardziej zaszkodzić i pogorszyć stan zdrowia. Nieodpowiednio skomponowana dieta prowadzi do licznych niedoborów, co również jest groźne dla zdrowia.