Jak ograniczyć cukier w diecie?

21 lutego 2020, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Nie słodzisz kawy ani herbaty? Już dawno wyeliminowałaś z diety kolorowe napoje i batoniki? Uważasz, że nie przesadzasz z ilością cukru w diecie? Jesz zdrowe musli, jogurty owocowe, posiłkujesz się produktami light, a waga ani drgnie? Sprawdź co robisz źle i zweryfikuj, czy aby na pewno zredukowałaś ilość cukru w codziennej diecie do minimum?

Czytaj etykiety

Cukier – biała śmierć. Poza wysoką kalorycznością czyli dużą dawką energii nie dostarcza naszemu organizmowi żadnych składników odżywczych. W dużych dawkach powoduje próchnicę, nadwagę, insulinooporność i cukrzycę. Dorosły człowiek nie powinien przekraczać dawki 40-50 g cukru dziennie czyli 5 łyżeczek. Czy to trudne? Bardzo. Cukier bowiem znajduje się nie tylko w słodkich napojach, batonikach i ciastkach, jego duże ilości można znaleźć w jogurtach, musli, dżemach, konfiturach, ciemnym pieczywie czy produktach dietetycznych (sic!). Nie pozostaje nam nic innego jak czytanie etykiet, nim zdecydujemy się na zakup danego produktu. Ale uwaga! Cukier to nie tylko glukoza i fruktoza, to także syrop glukozowo-fruktozowy, syrop klonowy, maltodekstryna, dekstryna, maltoza, melasa, miód, syrop z agawy, karmel. Obecność, któregokolwiek z tych składników oznacza, że produkt jest dosładzany i to…ostro!

Planuj posiłki

Niepohamowany apetyt na słodkie znacznie łatwiej jest pokonać, gdy nie doprowadzimy naszego organizmu do „wygłodzenia”. Głodni i zmęczeni znacznie chętniej i szybciej rzucamy się na bomby kaloryczne, które szybko dostarczą nam energii. Jeśli zaplanujemy i przygotujemy sobie zbilansowane posiłki, które będziemy spożywać w odstępach około 3-4 godzinnych, ulubiony batonik będzie znacznie mniejszą pokusą.

Nie kupuj słodyczy

Chcesz ograniczyć ilość spożywanego cukru i wyeliminować słodycze z jadłospisu rodziny? Nie kupuj ich, to proste. Zamiast ulubionych ciastek czy czekolady zaproponuj najbliższym surową marchewkę pokrojoną w słupki, orzechy, pestki dyni, owoce. Wypracujcie wspólnie nowe nawyki żywieniowe. To nie będzie łatwe, ale sami się przekonacie po miesiącu lub dwóch, że ukochany batonik jest tak przeraźliwie słodki, że trudno go zjeść choć w połowie.

Ulegaj pokusie

Jeśli przez cały dzień chodzi Ci po głowie coś słodkiego, trudno Ci zwalczyć pokusę – sięgnij po gorzką czekoladę. Lepiej teraz zjeść dwie kostki, niż wieczorem rzucić się na domowe zapasy albo podczas zakupów dopaść zakazany regał i kupić znacznie więcej słodkości niż planowaliśmy. Brzmi strasznie? Tak, cukier jest jak narkotyk. Mocno uzależnia, a jego całkowite wyeliminowanie z diety jest niemożliwe, ale także niewskazane. Zaleca się, by cukry stanowiły około 10% dziennego zapotrzebowania na energię.

Stosuj zamienniki

Ok, co z urodzinami, świętami i innymi rodzinnymi okazjami, które aż proszą się o smaczną szarlotkę bądź tort? Stosuj zamienniki. Do wypieków, ale także w codziennej kuchni zamiast tradycyjnego cukru możesz stosować zdrowsze zamienniki – są słodsze, przez co zużyjesz ich mniej i mocno ograniczysz kaloryczność specjału. Do zdrowych zamienników należą: ksylitol, sorbitol, stewia. Unikaj aspartamu, acesulfamu-K, sacharyny – już lepiej sięgnij po klasyczną sacharozę czyli cukier.

Kawa tak, ciastko nie

Wiele osób, które pilnują diety i dbają o zdrowy i urozmaicony jadłospis, ulega pokusie i kulinarnym grzeszkom w określonych sytuacjach. Przyjrzyj się swoim nawykom i zastanów się kiedy sięgasz po słodkości. Czy ma to związek z Twoim samopoczuciem i humorem? A może nauczyłeś się, że kawie zawsze towarzyszy słodka przekąska? Staraj się wyeliminować rutynowe sięganie po słodycze i zajadanie smutków oraz stresu.

Szukasz ciekawych i aktualnych artykułów dotyczących zdrowego odżywiania oraz funkcjonowania organizmu? Zajrzyj na Dietetyk.guru.

Zdjęcie: Pixabay.com