Słodkie życie bez wyrzutów sumienia. Czy stewia to cukier idealny?
Stewia od lat cieszy się dużą popularnością i jest stosowana jako zamiennik cukru, tuż obok ksylitolu. Można spokojnie dodawać ją do potraw i jeść bez większych wyrzutów sumienia. Pomaga w utrzymaniu idealnej sylwetki, zrzuceniu wagi, a także pozytywnie wpływa na nasze zdrowie.
Stawia to produkt pochodzenia naturalnego nazywany również glikozydą stewiową. To substancja pozyskiwana z liści rośliny stevia rebaudiana uprawianej w Paragwaju, Brazylii, Korei, USA, Indiach, Indonezji i Tajlandii. Jej główną zaletą jest wyjątkowo słodki smak i brak wpływu na ilość spożywanych kalorii.
Stewia – słodycz prosto z natury
Glikozydy stewiolowe nie są trawione w naszym przewodzie pokarmowym. Ulegają rozkładowi dopiero na poziomie jelita grubego stanowiąc pożywkę dla obecnych tam bakterii. Niewielka część zostaje wchłonięta i metabolizowana przez wątrobę, dlatego produkty tych przemian łatwo wydalić. Pozytywnie wpływa na stany zapalne, immunosupresyjne i hipoglikomizujące, zapobiega pruchnicy, a także zwiększa odporność organizmu. Jest wskazana dla osób cierpiących na insulinooporność lub cukrzycę, ponieważ wpływa na obniżenie poziomu glukozy we krwi. Substancje zawarte w stewii mogą zwiększyć wrażliwości komórek na insulinę, a także stymulować jej wydzielanie przez trzustkę. Użycie stewii w przypadku nadciśnienia tętniczego sprawi jego szybki spadek. Zalecane jest stosowanie jej jeśli jesteśmy na diecie odchudzającej i chcemy stopniowo odzwyczajać się od cukru. Pamiętajcie, że zmiany te powinny zostać wprowadzone stopniowo, aby w przyszłości uniknąć wystąpienia efektu jo-jo. Na wielu portalach istnieje możliwość zakupu samych liści, tabletek i płynów z dodatkiem stewii. Zbyt częste spożywanie jej jest nie wskazane. Najczęściej dodawana jest do pieczenia i wyrobu deserów i jako słodzik do herbaty. Ma lekko gorzki posmak, więc nie każdemu może pod tym względem pasować. W 2011 roku została dodana do listy substancji słodzących dozwolonych do stosowania w żywności (znaleźć ją można pod symbolem E960).
Jak uprawiać stewię w domu?
Stewia to roślina lubiące słońce, więc powinno hodować się ją w temperaturze pokojowej 15-20 stopni. Trzymanie jej w domu na parapecie kończy się najczęściej sukcesem. Stewię podlewa się regularnie, ale z umiarem jest bardzo wrażliwa na zalewanie i przesuszanie podłoża. W celu sukcesywnego wyhodowania stewii powinno wybrać się dla niej podłoże piaszczyste, przepuszczalne, kwaśne lub obojętne. Nie toleruje jednak zasadowego podłoża co sprawia, że rośnie wtedy wolniej. Warto co pewien czas uszczykiwać roślinę i obcinać jej kwiatki, tak aby się ładnie rozkrzewiła i była dzięki temu bardziej wartościowa. Uprawianie jej w naszym klimacie jest jedynie możliwe w okresie wiosenno-jesiennym.
Przeciwwskazania stosowania stewii
Spożywanie jej może zostać zabronione w przypadku, gdy stosujemy określone leki (przeciwgrzybicze, przeciwwirusowe, antybiotyki, obniżającymi poziom cholesterolu). W takiej sytuacji należy skonsultować się z lekarzem w celu ustalenia zmniejszenia dawki podawanych leków. Osoby chorujące na cukrzycę powinny na bieżąco monitorować poziom cukru we krwi podczas regularnego zażywania stewii.