Wiele osób słysząc sformułowanie „zdrowe gotowanie” widzi cały szereg mozolnych i skomplikowanych działań przedłużających proces gotowania. Nic bardziej mylnego. Wystarczy zastosować się do kilku prostych rad by w łatwy sposób podnieść poziom zdrowotności przygotowywanych potraw.
Oto 5 wskazówek, które zmienią twoje dotychczasowe podejście do zwyczajowych posiłków:
- Zastąp olej wodą lub bulionem – spożycie warzyw pozbawionych przykrycia z olejowej kołderki oraz mięsa, którego proces gotowania został zakończony kąpielą parową z pewnością wpłynie pozytywnie na twój poziom cholesterolu
- Nie bój się warzyw – najłatwiejszym sposobem na podniesienie zdrowotności spożywanych posiłków jest włączenie do nich większej ilości warzyw. Jedząc przysłowiowego schabowego pamiętaj o surówce ze świeżych warzyw albo zrezygnuj z gotowanych ziemniaków na rzecz aksamitnego puree z ziemniaków i kalafiora.
- Postaw na chudą mieloną pierś z indyka zamiast sięgać po mieloną wołowinę czy wieprzowinę – dzięki temu wyeliminujesz sporo tłuszczu i kalorii z planowanego posiłku, nie tracąc przy tym walorów smakowych
- Przyrządzając mięso mielone, pamiętaj by najpierw je opłukać je w ciepłej wodzie – zabieg ten umożliwia usunięcie nadmiaru tłuszczu.
- Postaw na świeże produkty i omijaj gotowe paczkowane potrawy – lepiej unikać spożycia tak kusząco wygodnych gotowych potraw wymagających jedynie odgrzania w piekarniku czy mikrofalówce, gdyż z reguły są one upakowane cukrami, tłuszczami i różnego rodzaju regulatorami smaku.
zobacz również:
- Zdrowe śniadanie – jakie być powinno ?
- Zdrowe przekąski bakaliowe
- Dieta ryżowa – przepisy na lekkie i zdrowe dania z ryżu
- Zdrowe duszenie – porady i przepisy