Jajecznica na parze – dieta lekkostrawna
Jajecznica jest odpowiedzią na pyszne i sycące śniadanie. Jeśli chcesz uczynić ją zdrowszą, koniecznie ugotuj ją na parze. To doskonały sposób na zmniejszenie ilości kalorii w posiłku oraz dodanie do Twojej kuchni odrobiny urozmaicenia.
Jajka to doskonały składnik wielu dań w tym śniadań. Dzięki nim mamy energię na pierwszą część dnia i niestraszne nam poranne przysypianie. Dlaczego są takie doskonałe? Przede wszystkim stanowią źródło łatwo przyswajalnego dla organizmu białka. Posiada ono niezbędne aminokwasy, których nasze ciała nie są w stanie samodzielnie wyprodukować.
To nie koniec dobroci! Jajka to witaminowa bomba – dostarczają witaminy z całego alfabetu: A, E, D, K, B1, B2, B12. Są źródłem magnezu, żelaza, jodu i wielu innych składników mineralnych.
Jajka to doskonały produkt dla osób na diecie lub uprawiających sport, ponieważ są niskokaloryczne. Jedno jajko dostarcza tylko 75 kcal i 6,2 białka. Przy tym potrafi doskonale nasycić!
Jajka to samo zdrowie! Ich spożywanie zmniejsza ryzyko wystąpienia zaćmy czy zwyrodnienia plamki żółtej. Oprócz tego działają antybakteryjnie i antywirusowo.
Zalecane spożycie jaj przez zdrowego człowieka wynosi od 6 do 12 tygodniowo. Warto też kupować jaja z wolnego wybiegu. To nie mit, że im szczęśliwsza kura, tym lepsze jajo. Kury żyjące na wolnym wybiegu są karmione lepszymi paszami, nie są wystawiane na stres i mają dostęp do naturalnych promieni słonecznych, a więc są zdrowsze.
Jak to wygląda w składnikach odżywczych? Przede wszystkim jaja z wolnego wybiegu mają siedem razy więcej beta-karotenu, lepszy stosunek kwasów omega-6 do omega-3, więcej witaminy z grupy B (doskonałej na włosy i paznokcie) oraz więcej zbawiennej dla wzroku luteiny.
Jeśli interesują Cię przepisy inne niż jajecznica, zajrzyj tutaj.
JAJECZNICA NA PARZE – ŚNIADANIE POD CHMURKĄ
Porcja dla 2 osób
Składniki:
4 jajka
2 łyżki mleka (roślinne korzystniej wpłynie na Twoje trawienie)
2 szczypty soli
Szczypta świeżego szczypiorku
Inne przyprawy do smaku
Przygotowanie:
Oddziel żółtka od białek. Możesz skorzystać z umytej plasikowej butelki. Delikatnie rozbij jajko w płaskiej misce, ściśnij butelkę i przyłóż ją do żółtka od strony otwartego gwintu. Powoli przestań ściskać butelkę tak, by nabierała coraz więcej powietrza. W ten sposób gwint powinien wessać żółtko do środka.
Roztrzep białka razem z mlekiem, solą i innymi przyprawami. Następnie zagotuj wodę w małym garnku. Umieść miseczkę (koniecznie taką, która nie zniszczy się pod wpływem ciepła) nad wrzątkiem i wlej do niej białka, a potem mieszaj delikatnie. Najlepiej wybrać taką miskę, która objętością wpasuje się w objętość garnka. Po ścięciu się białka, dodaj roztrzepane żółtka. Czas gotowania na parze uzależnij od tego, jak ściętą jajecznicę lubisz.
Po przełożeniu na talerz dodaj szczypiorek. Taka jajecznica będzie przepyszna z chlebem posmarowanym warstewką masła.
Jeśli interesuje się jajecznica na parze, ale lubisz jeść ją z dodatkami, nic straconego! Obrane ze skórki, pokrojone w kostkę pomidory możesz ugotować na parze jeszcze przed dodaniem białka. Cebulkę lub boczek usmaż na patelni, a potem połącz z jajecznicą na talerzu.
Smacznego!