Jagodowe muffinki z krówkami
Składniki:
* niepełne 2 szklanki mąki pszennej,
* 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
* 1/3 szklanki cukru,
* szczypta soli,
* 1/2 łyżeczki sody,
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
* szklanka jagód,
* 6 sztuk krówek,
* 100 gram masła,
* 1 jajko,
* 1 szklanka mleka.
Przygotowanie:
Masło rozpuścić, przestudzić. W jednej misce wymieszać składniki suche tj.: oba rodzaje mąk, proszek do pieczenia, sodę i sól. W drugiej misce składniki mokre: przestudzone masło, jajko i mleko. Do miski z mokrymi składnikami dodać suche i wymieszać tylko do połączenia się składników. Dodać jagody i pokrojone w drobną kostkę krówki. Przelać do form (3/4 wysokości) i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (termoobieg) przez 15-20 minut, aż się zarumienią. Podawać ze szklanką zimnego mleka!