Jagodowe Babeczki

5 marca 2010,
dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny


Składniki:

4 jaja,

1 szklanka brązowego cukru,

2 szklanki mąki grahamowej (mąka orkiszowa, pszenna),

¾ szklanki oliwy z oliwek (olej słonecznikowy, rzepakowy),mini_blueberry_scones_muffins1

1 laska wanilii (cukier waniliowy),

1 łyżeczka proszku do pieczenia,

1 łyżeczka sody oczyszczonej,

1 łyżka siemienia lnianego,

2,5 szklanki jagód (ewentualnie jeżyn, malin),

100 g migdałów,

100 g suszonej żurawiny,

oliwa i otręby pszenne do formy

Przygotowanie:

Owoce oprószyć mąką, wymieszać. Foremki do babeczek nasmarować oliwą i posypać lekko otrębami. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż na pół, wyskrobać środek. Migdały posiekać, żurawinę można zalać wrzątkiem, aby zmiękła. Całe jaja zmiksować z cukrem, wanilią i olejem. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i utrzeć na gładką masę. Dodać żurawinę, siemię i migdały, wymieszać, ciasto będzie miało gęstą konsystencję. Dodać jagody, wymieszać łyżką. Wyłożyć ciasto do foremek do ¾ wysokości. Piec ok. 35-40 min. w 180oC.



FORUM - bieżące dyskusje

Doda Dream Show
Całkiem możliwe. Z jednej strony okej, ma jakiś swój wizerunek sceniczny, publiczny, medialny,...
Pracoholizm
AI - wspaniałe narzędzie i genialne odkrycie, które ludzkość będzie wykorzystywać także przeciwko...
klejenie butów
Zużyte obuwie wygląda źle i psuje cały nasz wizerunek. Czasem jednak warto ratować...
Jak radzicie sobie z pielęgnacją ce…
Które miejsca macie najbardziej przesuszone? U siebie zauważyłam, że najbardziej suche mam łydki....