Jagodowe Babeczki
Składniki:
4 jaja,
1 szklanka brązowego cukru,
2 szklanki mąki grahamowej (mąka orkiszowa, pszenna),
¾ szklanki oliwy z oliwek (olej słonecznikowy, rzepakowy),
1 laska wanilii (cukier waniliowy),
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
1 łyżka siemienia lnianego,
2,5 szklanki jagód (ewentualnie jeżyn, malin),
100 g migdałów,
100 g suszonej żurawiny,
oliwa i otręby pszenne do formy
Przygotowanie:
Owoce oprószyć mąką, wymieszać. Foremki do babeczek nasmarować oliwą i posypać lekko otrębami. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż na pół, wyskrobać środek. Migdały posiekać, żurawinę można zalać wrzątkiem, aby zmiękła. Całe jaja zmiksować z cukrem, wanilią i olejem. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i utrzeć na gładką masę. Dodać żurawinę, siemię i migdały, wymieszać, ciasto będzie miało gęstą konsystencję. Dodać jagody, wymieszać łyżką. Wyłożyć ciasto do foremek do ¾ wysokości. Piec ok. 35-40 min. w 180oC.