Jagoda palmy brazylijskiej – owoce acai

5 października 2022, dodał: magda
Artykuł zewnętrzny

Mały, niepozorny owoc przypominający winogrono. Niewiele w nim miąższu, ale bogactwo jego składu sprawiło, że jagoda palmy brazylijskiej, czyli właśnie acai zdobyła niebywałą popularność wśród ludzi dbających o swoje zdrowie i wygląd.

jagody acai

Acai rośnie na mokrych, nizinnych terenach Amazonki. Są to jedne z najżyźniejszych i najmniej skażonych przez człowieka gleb świata posiadające unikalne warunki klimatyczne. To tu rosną palmy brazylijskie – smukłe, wielołodygowe rośliny, których owocem są jagody acai. Każde drzewo posiada 3-4 łodygi, z których można zebrać od 3 do 6 kilogramów owoców. Początkowo zalety jagody acai były znane wyłącznie nielicznej grupie rdzennych mieszkańców tych regionów. Na szeroką skalę rozpropagował te owoce ceniony botanik i specjalista w dziedzinie zdrowego odżywiania – Alexander Schauss. Przez wiele lat badał niepozornie wyglądające jagody, a wyniki jego obserwacji okazały się na tyle spektakularne, że zdecydował się wydać książkę, która opisywałaby niezwykłe właściwości tych wyjątkowych owoców.

Jagody acai zawierają 18 aminokwasów, 29 kwasów tłuszczowych (w tym niezwykle cenne Omega 6 i Omega 9), 21 pierwiastków śladowych, witaminę B1, B2 oraz B3, witaminy C i E, niacynę, beta karoten, fosfor, wapń, potas, miedź, cynk, kwas nikotynowy, błonnik, ponadto są cennym źródłem antyoksydantów, polifenoli i fitosteroli ! Tak ogromne bogactwo składników sprawiło, że owoce acai wręcz zawojowały rynek zdrowej żywności. Można je znaleźć w herbatkach, napojach energetycznych, bądź  mających na celu zrzucenie zbędnych kilogramów, zwiększenie wydajności organizmu i sił witalnych, wzmocnienie odporności, poprawienie koncentracji i spowolnienie procesów starzenia organizmu. Jakie korzyści niesie ze sobą spożywanie tych owoców?

pudding z acai

Przede wszystkim okazało się, że acai to wręcz kopalnia antyutleniaczy, które walczą z wolnymi rodnikami, które niszczą nasze komórki. Do tej pory naukowcy byli przekonani, że w dziedzinie walki ze szkodliwymi oksydantami prym wiodą ciemne winogrona. Okazało się natomiast, że acai zawierają kilkukrotnie więcej antyutleniaczy niż winogrona! Dzięki temu obniżają one ryzyko wystąpienia niektórych nowotworów, chronią przed działaniem szkodliwych karcynogenów i mutagenów oraz zapobiegają uszkodzeniom DNA. Obecność antyutleniaczy spowalnia procesy starzenia zachodzące w organizmie i zwiększa wydajność komórek.

Jagody acai stanowią również cenne źródło polifenoli. Są to związki hamujące produkcję endoteliny – substancji powodującej skurcz naczyń krwionośnych. Nadmiar endoteliny może prowadzić m.in. do choroby wieńcowej i miażdżycy. Obecność polifenoli wspomaga pracę serca, ułatwia przepływ krwi zmniejszając ryzyko zatoru w naczyniach krwionośnych. W acai znajdziemy również antocyjany – rozpuszczalne w wodzie barwniki roślinne, które zmniejszają kruchość naczyń krwionośnych zapobiegając tym samym uszkodzeniom układu krwionośnego. Antocyjany chronią również przed uszkodzeniami kolagenu, a więc zapobiegają powstawaniu zmarszczek:)

Kolejny cenny związek znajdujący się w acai to fitosterole, czyli sterole roślinne stanowiące składnik błon komórek roślinnych. Mają one ogromne znaczenie w profilaktyce chorób układu krążenia a to ze względu na swoją zdolność do obniżania poziomu złego cholesterolu (frakcja LDL) o 10-15%.

Jagody acai to bogactwo niezbędnych aminokwasów i mikroelementów. Z tego względu owoce te przyspieszają regeneracje organizmu po dużym wysiłku, zwiększają siły witalne, a także oczyszczają organizm z toksyn i ubocznych produktów przemiany materii. Przyspieszają metabolizm tłuszczów co pomaga w utrzymaniu szczupłej sylwetki. Nie bez znaczenia jest również obecność błonnika, który ułatwia trawienie i poprawia stan przewodu pokarmowego. Pęczniejąc zaś w żołądku, daje uczucie sytości. Obecność wapnia sprawia, że acai zapobiega ubytkom masy kostnej, a więc chroni przed osteoporozą, a także dba o nasze zęby. Mikroelementy to również wsparcie dla naszego organizmu w walce z drobnoustrojami i wirusami. To sprawia, że jagody palmy brazylijskiej wzmacniają układ immunologiczny, zwiększają odporność i chronią przed infekcjami bakteryjnymi, wirusowymi i grzybiczymi. Zawartość beta karotenu i witaminy C wpływa pozytywnie na wzrok i obniża ryzyko wystąpienia schorzeń i komplikacji po zwyrodnieniu plamki żółtej.

acai

Składniki zawarte w jagodzie acai wywierają również dobroczynny wpływ na nasz mózg, a to ze względu na obecność nienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny Omega. To właśnie one stanowią budulec dla naszego mózgu i usprawniają jego pracę. Dodatkowo obecność witamin z grupy B usprawnia komunikację między komórkami mózgowymi, wspomagając produkcję neuroprzekaźników (dopamina, serotonina) odpowiedzialnych za zdrowy sen. Witaminy te przyczyniają się również do zwiększenia koncentracji i poprawienia pamięci, a także zwiększają odporność na stres.

Tyle dobrego w tak małej i niepozornej jagodzie? Na to wygląda. Jej popularność jest tak duża, że owoce palmy brazylijskiej nazywane są przez niektórych brazylijską żyłą złota! Korzystajmy zatem z bogactwa jakie daje nam natura. Bogactwa ukrytego w dzikich i dziewiczych lasach amazońskiej dżungli.

zobacz również:

Jagoda kamczacka jak jeść – jagoda czy borówka?

Rokitnik dla zdrowia – przepisy na soki, herbaty i konfitury

Aronia – właściwości dla zdrowia i zastosowanie