Jagoda kamczacka jak jeść – jagoda czy borówka?

8 listopada 2023, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Warto poznać jagodę kamczacką, bowiem jej owoce mają wyjątkowe nie tylko walory smakowe, ale również zdrowotne. Jagoda kamczacka (inaczej suchodrzew jadalny) to dwie odmiany botaniczne: suchodrzew siny (łac. Lonicera caerulea var. edulis) i suchodrzew kamczacki (łac. Lonicera caerulea var. kamtschatica). Odmiany pochodzące od suchodrzewu sinego dorastają do 1,5-2 m wysokości, mają pokrój wzniesiony, a owoce są kwaśno-słodkie i opadają po dojrzeniu. Odmiany pochodzące od suchodrzewu kamczackiego są niższe (1,2–1,5 m wysokości), są bardziej rozłożyste, a ich owoce są słodsze i bardziej utrzymują się na krzewie. Owoce jagody kamczackiej można zbierać najwcześniej ze wszystkich uprawianych roślin owocowych (nawet przed pierwszymi truskawkami, jak i przed agrestem).

jagoda kamczacka owoce

Owoce dojrzewają nierównomierenie, dlatego należy je zbierać często, w miarę dojrzewania. Uprawa nie wymaga stosowania środków ochrony, ponieważ suchodrzew nie jest atakowany przez choroby roślin i szkodniki.

jagoda kamczacka sok

Sok do kupienia TUTAJ

Owoce jagody kamczackiej to fioletowo-granatowe, wydłużone, pokryte woskowym nalotem jagody, które mają różny kształt w zależności od odmiany. Są soczyste, smaczne, kwaśno-słodkie, z lekko wyczuwalna goryczką. Sok ciemny, barwiący. W przeciwieństwie do borówki wysokiej, dojrzała jagoda jest ciemna na całym przekroju.

Owoce jagody kamczackiej mają wyjątkowe nie tylko walory smakowe, ale również zdrowotne. Zawierają wiele witamin, mikro i makro elementów oraz polifenoli. W owocach można znaleźć wiele witamin, w tym: karoten (prowitamina A), tiaminę (B1), ryboflawinę (B2), kwas foliowy (B9), pirydoksynę (B6), rutynę (Р) oraz pektyny i garbniki. Zawierają wiele korzystnych dla organizmu naturalnych makroelementów (magnez, sód, potas, wapń, fosfor) i mikroelementów (mangan, miedź, bar, krzem, bor, jod). Pod względem zawartości witaminy C w owocach (40–60 mg%) nie ustępują cytrynie, a w liściach wartość ta dochodzi nawet do 200 mg% (inne źródła podają, że zawartość witaminy C może dochodzić nawet do 150 mg/100 g).

jagoda kamczacka owoce

Jagody zawierają o 50% więcej polifenoli (w tym pięciokrotnie więcej antocyjanin) oraz ponad dwukrotnie więcej aktywnych antyoksydantów w porównaniu z jagodami borówki. Według kanadyjskich naukowców, poziom antyoksydantów u jagody kamczackiej jest najwyższych wśród owoców. Poziom ten, mierzony wskaźnikiem ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity) u jagody kamczackiej wynosi powyżej 240 jednostek (13400 mmol/100 g), podczas gdy u borówki amerykańskiej 160, a u truskawek tylko 60.  Zawartość fenoli oceniono na poziomie 1014 mg/100 g, antocyjanin – 949 mg/100 g, bioflawonoidów – 887 mg/100 g.
Owoce cechują się dużą zawartością suchej masy (19%), zawierają cukier – nawet do 21% (głównie glukozę – 75%, sacharozę – do 11,4%, w mniejszej ilości fruktozę, galaktozę, ramnozę). W świeżych owocach znajdują się również znaczące ilości produktów dietetycznych, takich jak: sorbitol i inozytol.

jagoda kamczacka krzew

SKŁAD OWOCU JAGODY KAMCZACKIEJ:

• witaminy C i A
• minerały: żelazo, jod, miedź
jagoda kamczacka• polifenole działające przeciwutleniająco (antyoksydacyjnie)
• antocyjany – pochodne cyjanidyny, pelargonidyny, peonidyny (nawet do 1400 mg/100 g)
• flawonoidy (140 mg/100 g) – w tym rutynę (działającą uszczelniająco na naczynia krwionośne i współdziałającą z kolagenem w utrzymaniu gładkiej skóry) oraz kwercetynę (neutralizującą wolne rodniki, wspomagającą procesy niszczenia nowotworów, hamującą powstawanie żylaków oraz złogów tłuszczowych w naczyniach żylnych oraz zapobiegającą utlenianiu się cholesterolu i tworzeniu blaszek miażdżycowych);
• epikatechiny (uważa się, że przeciwdziałają one rozwojowi chorób takich jak: niewydolność serca, cukrzyca, udar oraz nowotwory);
• kwasy organiczne: kawowy i chlorogenowy (normalizują pracę jelit oraz działają ochronnie na wątrobę i komórki nerwowe).

Wymienionym wyżej substancjom przypisuje się duże znaczenie w profilaktyce. Jest to idealna propozycja dla grona osób przywiązującego uwagę do kwestii zdrowego żywienia, bowiem owoce jagody kamczackiej mają właściwości odchudzające, przeciwdziałają nowotworom, chorobom serca i cukrzycy.

DZIAŁANIE JAGODY KAMCZACKIEJ:

• wzmacnia naczynia krwionośne
owoce jagody kamczackiej• hamuje krwotoki
• obniża ciśnienie krwi
• łagodzi dolegliwości żołądkowe i niestrawności
• pomaga w walce z nowotworami i starzeniem się organizmu
• wzmacnia organizm
• eliminuje przeziębienie i grypę
• działa przeciwzapalnie – hamuje rozwój bakterii i wirusów
• odtruwa organizm z toksyn, metali ciężkich i leków

W medycynie ludowej jagody używane są jako środek wzmacniający naczynia włosowate przy chorobach sercowo-naczyniowych, a także chorobach żołądka, wątroby, pęcherzyka żółciowego. Sprzyjają wydalaniu substancji radioaktywnych. Jagody polecane są do jedzenia przy awitaminozie, gdy osłabiony po zimie organizm potrzebuje kwasu askorbinowego. Sok z jagód leczy grzybice i owrzodzenia, a wywar z liści i kwiatów – choroby oczu, gardła i skóry. W recepturach medycyny tybetańskiej wywar z kory jest przepisywany jako środek na bóle głowy, reumatyzm, artretyzm, silne bóle żołądka. Wodny wyciąg z kwiatów, w postaci okładów, stosowany jest w chorobach oczu. Do leczenia ran stosowane są rozdrobnione liście, które mają właściwości antyseptyczne. Z wysuszonych młodych pędów, zebranych w czasie kwitnienia, przygotowuje się wywar używany jako środek moczopędny oraz jako środek przeciwko wypadaniu włosów.

jagoda kamczacka odmiana morena

ODMIANY JAGODY KAMCZACKIEJ:

Najczęściej polecane odmiany jagody kamczackiej, które wyróżniają się wysoką plennością oraz dużymi i smacznymi owocami.

1) Dlinnopłodna – odmiana rosyjska wczesna, jagody są duże, wydłużone do 2 cm, smaczne bez goryczki

2) Sinigłaska – odmiana rosyjska średnio wczesna, jagody duże, wydłużone z wyraźnym nalotem

3) Czelabinka – odmiana rosyjska, owoce gruszkowatego kształtu dość duże i pokryte intensywnym, sinym nalotem dojrzewające na początku czerwca

4) Wołoszebnica – odmiana rosyjska, owoce ciemnogranatowe, owalne, smaczne z dużą ilością związków antocyjanowych

5) Atut – odmiana pochodząca z Polski, owoce duże, lekko wygięte, aromatyczne i słodkie

jagoda kamczacka odmiana wojtek6) Wojtek – polska odmiana, średnio-wczesna, bardzo smaczne owoce, polecana zarówno jako odmiana deserowa, jak i na mrożonki, dżemy i soki

7) Zojka – odmiana z polskiej selekcji, wczesna, jedna z najsłodszych, zalecana do produkcji dla przetwórstwa

8) Iga – odmiana średnio – późna, lekko słodkie owoce, o średniej wielkości

9) Tola – odmiana średnio – późna, owoce średniej wielkości, lekko słodkie i aromatyczne, polecana na przetwórstwo

10) Morena – odmiana rosyjska, jagoda ma kształt wrzecionowaty, kolor niebieski, woskowy nalot

11) Typ „A” – jedna z pierwszych polskich odmian, owoce duże i bardzo duże, słodkie, nadają się zarówno na rynek deserowy, jak i do przetwórstwa, dobrze się przechowuje

12) Leningradskij Welikan – odmiana pochodząca z Kamczatki, owoce duże, cylindryczne lub wąskoowalne, niebieskie, pokryte woskowym nalotem, słodkie, bardzo aromatyczne

13) Uspiech – smak owocu zharmonizowany, ocena degustacyjna 4,2 (w skali 0-5) – smak owoców doskonały, słodko-kwaśny, bez śladów goryczki, czy cierpkości

14) Ruben – odmiana późna, owoce bardzo smaczne – słodkie, porównywane smakowo do borówki amerykańskiej, nadają się zarówno na rynek deserowy jak i przetwórczy, przechowują się dobrze

Odmiany bardzo różnią się między sobą przydatnością do dłuższego przechowywania. Owce jagody kamczackiej w pełnej dojrzałości robią się miękkie. Najtwardsze w pełni dojrzałe owce mają odmiany Wojtek i Ruben, więc te odmiany nadają się najlepiej na rynek deserowy.

jagoda kamczacka krzew

Jagody przeznaczone są do spożywania w stanie świeżym oraz do różnego rodzaju przetwórstwa – do ciast, lodów, jogurtów, kompotów, soków, nalewek i win. Dzięki dużej zawartości pektyn (2%) owoce mają dobrą zdolność żelowania i doskonale nadają się na powidła, dżemy i konfitury. Wiśniowy w kolorze sok jest też dobrym barwnikiem dla innych soków i żywności. Suszone owoce zachowują swoje wszystkie cenne właściwości. Doskonale nadają się również do mrożenia, po rozmrożeniu rozpadają się na gładką masę dając mus znakomicie nadający się do deserów. Przetwory z jagody kamczackiej zachowują nawet do 80% witamin i związków owocu świeżego.

 

zobacz również:

  1. Co to są owoce goji?

  2. Jagody acai – właściwości i zastosowanie

  3. Pistacje a nowotwory

  4. Karczochy – smak, przepisy i sposoby podawania

 

 



FORUM - bieżące dyskusje

Konkurs w Galerii Mokotów!
Ja lubię tam chodzić, są super sklepy...
Marudny bobas-pomocy
Po szczepieniach dzieci są marudne, a jeśli to trwa za długo, to jest to...
Koszty nauki
Mając dzieci trzeba przygotować się na wydatki. Wielu rodziców by chciało, żeby naukę finansowała...
Wątpliwości przed ślubem
Wątpliwości rozstrzyga się na niekorzyść narzeczonego. Po ślubie to już będzie za późno...