Jadalne kwiaty – przepisy

17 czerwca 2013, dodał: kociara
Artykuł zewnętrzny

edibleflowers

Dania z jadanych kwiatów coraz częściej goszczą w znanych i popularnych programach kulinarnych. Jednak w praktyce na naszych stołach nie  występują już tak często. Wynika to głównie z niewiedzy jak przygotować kwiaty, które służyły nam jako dekoracja do mieszkań czy ogrodów. Poniżej przedstawiłam wam kilka prostych a zarazem ciekawych przepisów, które mam nadzieję przekonają was i spróbujecie przygotować je we własnych domach:)

Łosoś z rzeżuchą łąkową i czosnkiem niedźwiedzim

Składniki na 2 porcję:

– 2 filety po 150 g łososia wędzonego na zimno

– 4-6 kwiatostanów rzeżuchy łąkowej

– 3-4 łyżki kiełkujących siewek rzeżuchy ogrodowej

– 3-5 kwiatostanów czosnku niedźwiedziego

– 30-45 ml (2-3 łyżki) oliwy z oliwek (może być smakowa np. czosnkowa lub tymiankowa)

PRZYGOTOWANIE:

Porcje łososia lekko podgrzej na parze. Ułóż na podgrzanych talerzach, posyp rzeżuchą oraz kwiatami i polej oliwą. Podawaj z gorącymi ziemniakami z wody.

 

Waniliowe muffinki z płatkami wiśni

Składniki na 12 sztuk

100 g masła

2 jajka

150 ml mleka

300 g mąki

220 g cukru

3 g proszku do pieczenia

50 g rodzynek

ziarenka wyskrobane z 1 małej laski wanilii

250 g serka śmietankowego lub niehomogenizowanego

60 g cukru pudru

5 ml ekstraktu waniliowego

1/2 szklanki różowych płatków wiśni

PRZYGOTOWANIE:

Miękkie masło ubij z jajkami, dolewaj po troszku mleka, a następnie dodaj przesiane sypkie składniki. Wmieszaj rodzynki i wanilię. Piecz przez 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza (aż włożony w ciasto patyczek będzie suchy)

Ubij serek z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym. Posmaruj muffinki kremem i obsyp płatkami kwiatów wiśni.

Akacjowe racuchy

Składniki na 4 porcje

350 g maślanki

260 g mąki pszennej

25 g cukru

szczypta soli

2 jajka

30 ml oleju

ok. 30 g kwiatów akacji oderwanych od szypułek

olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

Z pierwszych sześciu składników ubij mikserem puszyste ciasto. Wmieszaj w nie kwiaty akacji. Nakładaj łyżką na rozgrzany olej i smaż na rumiano. Podawaj z miodem, bitą śmietaną lub oproszone cukrem pudrem.

Zupa pomidorowa z bergamotką

Składniki na 4 porcje

1 kg pomidorów

3 ulistnione łodyżki bazylii

1 l bulionu

sól, pieprz, ostra papryka do smaku

100 g suchego ryżu

30 ml oliwy

2-3 główki bergamotki

PRZYGOTOWANIE:

Pomidory umyj i pokrój na kawałki, zalej niewielką ilością wody, dodaj bazylię i duś pod przykryciem do miękkości. Przetrzyj masę pomidorową przez sito, dolej bulion, przypraw do smaku i zagotuj. Ugotuj ryż w osolonej wodzie i dodaj do zupy. Tuż przed podaniem zupy, dodaj do niej oliwę i kwiaty bergamotki.

Lody truskawkowe z kwiatami czarnego bzu

Składniki na 6-8 porcji

4-6 kwiatostanów czarnego bzu

250 ml śmietany kremówki

600 g truskawek

110 g cukru lub więcej w zależności od słodkości owoców

sok z 1/2 cytryny

PRZYGOTOWANIE:

Same kwiaty bzu odetnij od łodyżek i zagrzej ze śmietaną prawie do momentu zagotowania. Zanim zawrze, zdejmij śmietankę z ognia i odstaw do wystudzenia.

Truskawki Zmiksuj lub ewentualnie przetrzyj przez sito. Dodaj cukier, sok z cytryny. Śmietankę przecedź i połącz z owocami, Schłodzoną mieszankę wstaw do zamrażalki i miksuj co godzinę, aż całkiem zamarznie lub wlej do maszyny do lodów, postępując dalej według instrukcji producenta.

 

ok_adka_1_1Przepisy zaczerpnęłam z książki „Kwiatowa uczta. Jadalne kwiaty w 100 przepisach”, w której znajdziecie wiele ciekawych przepisów  na kwiatowe nalewki, konfitury czy herbaty, ale również na torty, ciasta, mięsa, sałatki i wiele wiele innych. Książka posiada piękne kolorowe zdjęcia dzięki, którym nie tylko upewnisz się jak miej więcej będzie wyglądać potrawa, ale również co jest według mnie najcenniejsze sprawdzisz czy do przepisu używasz jadalnego kwitka. Kwiaty są jak grzyby NIE WSZYSTKIE SĄ JADALNE! Książkę możecie zakupić TUTAJ