Dania z jadanych kwiatów coraz częściej goszczą w znanych i popularnych programach kulinarnych. Jednak w praktyce na naszych stołach nie występują już tak często. Wynika to głównie z niewiedzy jak przygotować kwiaty, które służyły nam jako dekoracja do mieszkań czy ogrodów. Poniżej przedstawiłam wam kilka prostych a zarazem ciekawych przepisów, które mam nadzieję przekonają was i spróbujecie przygotować je we własnych domach:)
Łosoś z rzeżuchą łąkową i czosnkiem niedźwiedzim
Składniki na 2 porcję:
– 2 filety po 150 g łososia wędzonego na zimno
– 4-6 kwiatostanów rzeżuchy łąkowej
– 3-4 łyżki kiełkujących siewek rzeżuchy ogrodowej
– 3-5 kwiatostanów czosnku niedźwiedziego
– 30-45 ml (2-3 łyżki) oliwy z oliwek (może być smakowa np. czosnkowa lub tymiankowa)
PRZYGOTOWANIE:
Porcje łososia lekko podgrzej na parze. Ułóż na podgrzanych talerzach, posyp rzeżuchą oraz kwiatami i polej oliwą. Podawaj z gorącymi ziemniakami z wody.
Waniliowe muffinki z płatkami wiśni
Składniki na 12 sztuk
100 g masła
2 jajka
150 ml mleka
300 g mąki
220 g cukru
3 g proszku do pieczenia
50 g rodzynek
ziarenka wyskrobane z 1 małej laski wanilii
250 g serka śmietankowego lub niehomogenizowanego
60 g cukru pudru
5 ml ekstraktu waniliowego
1/2 szklanki różowych płatków wiśni
PRZYGOTOWANIE:
Miękkie masło ubij z jajkami, dolewaj po troszku mleka, a następnie dodaj przesiane sypkie składniki. Wmieszaj rodzynki i wanilię. Piecz przez 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza (aż włożony w ciasto patyczek będzie suchy)
Ubij serek z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym. Posmaruj muffinki kremem i obsyp płatkami kwiatów wiśni.
Akacjowe racuchy
Składniki na 4 porcje
350 g maślanki
260 g mąki pszennej
25 g cukru
szczypta soli
2 jajka
30 ml oleju
ok. 30 g kwiatów akacji oderwanych od szypułek
olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Z pierwszych sześciu składników ubij mikserem puszyste ciasto. Wmieszaj w nie kwiaty akacji. Nakładaj łyżką na rozgrzany olej i smaż na rumiano. Podawaj z miodem, bitą śmietaną lub oproszone cukrem pudrem.
Zupa pomidorowa z bergamotką
Składniki na 4 porcje
1 kg pomidorów
3 ulistnione łodyżki bazylii
1 l bulionu
sól, pieprz, ostra papryka do smaku
100 g suchego ryżu
30 ml oliwy
2-3 główki bergamotki
PRZYGOTOWANIE:
Pomidory umyj i pokrój na kawałki, zalej niewielką ilością wody, dodaj bazylię i duś pod przykryciem do miękkości. Przetrzyj masę pomidorową przez sito, dolej bulion, przypraw do smaku i zagotuj. Ugotuj ryż w osolonej wodzie i dodaj do zupy. Tuż przed podaniem zupy, dodaj do niej oliwę i kwiaty bergamotki.
Lody truskawkowe z kwiatami czarnego bzu
Składniki na 6-8 porcji
4-6 kwiatostanów czarnego bzu
250 ml śmietany kremówki
600 g truskawek
110 g cukru lub więcej w zależności od słodkości owoców
sok z 1/2 cytryny
PRZYGOTOWANIE:
Same kwiaty bzu odetnij od łodyżek i zagrzej ze śmietaną prawie do momentu zagotowania. Zanim zawrze, zdejmij śmietankę z ognia i odstaw do wystudzenia.
Truskawki Zmiksuj lub ewentualnie przetrzyj przez sito. Dodaj cukier, sok z cytryny. Śmietankę przecedź i połącz z owocami, Schłodzoną mieszankę wstaw do zamrażalki i miksuj co godzinę, aż całkiem zamarznie lub wlej do maszyny do lodów, postępując dalej według instrukcji producenta.
Przepisy zaczerpnęłam z książki „Kwiatowa uczta. Jadalne kwiaty w 100 przepisach”, w której znajdziecie wiele ciekawych przepisów na kwiatowe nalewki, konfitury czy herbaty, ale również na torty, ciasta, mięsa, sałatki i wiele wiele innych. Książka posiada piękne kolorowe zdjęcia dzięki, którym nie tylko upewnisz się jak miej więcej będzie wyglądać potrawa, ale również co jest według mnie najcenniejsze sprawdzisz czy do przepisu używasz jadalnego kwitka. Kwiaty są jak grzyby NIE WSZYSTKIE SĄ JADALNE! Książkę możecie zakupić TUTAJ