Jadalne kwiaty – przepisy
Dania z jadanych kwiatów coraz częściej goszczą w znanych i popularnych programach kulinarnych. Jednak w praktyce na naszych stołach nie występują już tak często. Wynika to głównie z niewiedzy jak przygotować kwiaty, które służyły nam jako dekoracja do mieszkań czy ogrodów. Poniżej przedstawiłam wam kilka prostych a zarazem ciekawych przepisów, które mam nadzieję przekonają was i spróbujecie przygotować je we własnych domach:)
Łosoś z rzeżuchą łąkową i czosnkiem niedźwiedzim
Składniki na 2 porcję:
– 2 filety po 150 g łososia wędzonego na zimno
– 4-6 kwiatostanów rzeżuchy łąkowej
– 3-4 łyżki kiełkujących siewek rzeżuchy ogrodowej
– 3-5 kwiatostanów czosnku niedźwiedziego
– 30-45 ml (2-3 łyżki) oliwy z oliwek (może być smakowa np. czosnkowa lub tymiankowa)
PRZYGOTOWANIE:
Porcje łososia lekko podgrzej na parze. Ułóż na podgrzanych talerzach, posyp rzeżuchą oraz kwiatami i polej oliwą. Podawaj z gorącymi ziemniakami z wody.
Waniliowe muffinki z płatkami wiśni
Składniki na 12 sztuk
100 g masła
2 jajka
150 ml mleka
300 g mąki
220 g cukru
3 g proszku do pieczenia
50 g rodzynek
ziarenka wyskrobane z 1 małej laski wanilii
250 g serka śmietankowego lub niehomogenizowanego
60 g cukru pudru
5 ml ekstraktu waniliowego
1/2 szklanki różowych płatków wiśni
PRZYGOTOWANIE:
Miękkie masło ubij z jajkami, dolewaj po troszku mleka, a następnie dodaj przesiane sypkie składniki. Wmieszaj rodzynki i wanilię. Piecz przez 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza (aż włożony w ciasto patyczek będzie suchy)
Ubij serek z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym. Posmaruj muffinki kremem i obsyp płatkami kwiatów wiśni.
Akacjowe racuchy
Składniki na 4 porcje
350 g maślanki
260 g mąki pszennej
25 g cukru
szczypta soli
2 jajka
30 ml oleju
ok. 30 g kwiatów akacji oderwanych od szypułek
olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Z pierwszych sześciu składników ubij mikserem puszyste ciasto. Wmieszaj w nie kwiaty akacji. Nakładaj łyżką na rozgrzany olej i smaż na rumiano. Podawaj z miodem, bitą śmietaną lub oproszone cukrem pudrem.
Zupa pomidorowa z bergamotką
Składniki na 4 porcje
1 kg pomidorów
3 ulistnione łodyżki bazylii
1 l bulionu
sól, pieprz, ostra papryka do smaku
100 g suchego ryżu
30 ml oliwy
2-3 główki bergamotki
PRZYGOTOWANIE:
Pomidory umyj i pokrój na kawałki, zalej niewielką ilością wody, dodaj bazylię i duś pod przykryciem do miękkości. Przetrzyj masę pomidorową przez sito, dolej bulion, przypraw do smaku i zagotuj. Ugotuj ryż w osolonej wodzie i dodaj do zupy. Tuż przed podaniem zupy, dodaj do niej oliwę i kwiaty bergamotki.
Lody truskawkowe z kwiatami czarnego bzu
Składniki na 6-8 porcji
4-6 kwiatostanów czarnego bzu
250 ml śmietany kremówki
600 g truskawek
110 g cukru lub więcej w zależności od słodkości owoców
sok z 1/2 cytryny
PRZYGOTOWANIE:
Same kwiaty bzu odetnij od łodyżek i zagrzej ze śmietaną prawie do momentu zagotowania. Zanim zawrze, zdejmij śmietankę z ognia i odstaw do wystudzenia.
Truskawki Zmiksuj lub ewentualnie przetrzyj przez sito. Dodaj cukier, sok z cytryny. Śmietankę przecedź i połącz z owocami, Schłodzoną mieszankę wstaw do zamrażalki i miksuj co godzinę, aż całkiem zamarznie lub wlej do maszyny do lodów, postępując dalej według instrukcji producenta.