Jackfruit – egzotyczny owoc. Zastąpisz nim mięso w kuchni

21 marca 2025, dodał: Ewelina Szadkowska

Dieta wegetariańska każe szukać zamienników mięsa w plonach natury. jednym z nich jest tajemniczy owoc, który może je zastąpić. Warunkiem jest, aby nie był dojrzały. Znacie jackfruit? To właśnie on smakuje niczym jak drób, wołowina czy wieprzowina i pomaga urozmaicić każdą roślinną kuchnię. Czym jest jackfruit?

Jackfruit jest ciężkim i okazałym owocem drzewa chlebowca różnolistnego rosnącego w Azji, Afryce i Ameryce Południowej. Największe jackfruity mogą osiągać wymiary sięgające nawet 60 cm i wagę powyżej 40 kg. Mają jasnobrązowy albo żółty miąższ z jadalnymi pestkami, ukryty pod pancerzem twardej skóry uzbrojonej w ostre kolce. Zastosowanie jackfruita w kuchni jest szerokie. Gdy już dojrzeje, warto z niego robić koktajle, dżemy, dodawać do sałatek i deserów, a uprażone pestki to smaczna przekąska dla smakoszy.

Jackfruit

Te witaminy to skarb jackfruita

Miąższ jackfruita jest pełen witamin: A, C, B1, B2, B3 i B6. Ma także dużo błonnika, potasu, kwasu foliowego, magnezu, wapnia, żelaza, cynku i manganu. Dzięki temu jest sycący i poprawia przemianę materii, a zawarta w nim luteina znacząco poprawia wzrok. Powinny go jeść zwłaszcza osoby z problemami układu krwionośnego, chorzy na cukrzycę i anemię oraz osoby z nadwagą i otyłością. Ta wielość składników odżywczych pozwala dostarczyć organizmowi cennych substancji, decydujących o prawidłowym działaniu wielu układów i poprawiającyh nasze samopoczucie.

Jak przyrządzać jackfruita?

Ten owoc smakuje porównywalnie jak np. brzoskwinia, ananas czy mango. Poza wersjaw puszkach nie jest obecny w szerokiej ofercie sklepów, ale jest dostępny w sprzedaży internetowej. Online bez problemu kupimy świeże, suszone i kandyzowane jackfruity. Jeśli owoc jest jeszcze zielony, to koniecznie trzeba go ugotować, usmażyć lub upiec, gdyż na surowo może nam zaszkodzić. Gdy już dojrzeje, to nadaje się też do jedzenia na surowo.

Zielone owoce warto pokroić na kwałki i poddać obróbce termicznej, by uzyskać smak łudząco podobny do różnego rodzaju mięs. Można go smażyć w panierkach z przyprawami, robić z niego pulpety, a także dodawać do zup i gulaszy. Świetnie komponuje się zarówno z ziemniakami, jak i z ryżem, więc sprawdzi się zarówno w tradycyjnych polskich daniach, jak i w egzotycznych azjatyckich specjałach. Są osoby, które stosują jackfuit także jako dodatek do pizzy i kebaba.

Popularność jackfruita ciągle rośnie, wraz ze zwiększającą się ilością wegetarian. Szczególnie atrakcyjna jest możliwość dodawania jackfruita do wielu dań i jego mięsny smak. Dla wielu osób jest on trudny do odróżnienia od prawdziwego mięsa, a przynosi wiele korzyści dla zdrowia.