Kiedy najlepiej jeść jabłka. Czy naprawdę są takie zdrowe?
28 września obchodzimy Światowy Dzień Jabłka, czyli święto naszego bardzo popularnego owocu. Różne ich kolory, rodzaje czy wielkości kuszą nas słodyczą, czasem winnym smakiem lub swą kruchością. Mamy już dostęp do wielu odmian naszych polskich jabłek i to dopiero początek sezonu. Jabłka cieszyć nas będą do późnej jesieni. A zebrane i odpowiednio przechowane potrafią przeleżeć kilka miesięcy. Te owoce są także łatwe do przetworzenia. Wszelkiego rodzaju musy, jabłka prażone czy wiórki urozmaicą nam desery, gdy już tych świeżych zebranych własnoręcznie zabraknie. Soki jabłkowe są smaczne i pełne witamin. Zaś ususzone plastry jabłek posłużą do zimowego kompotu.
Jabłek jest dużo i niewątpliwie większość z nas uważa je za smaczne owoce. Sama nie znam osoby, która by ich nie lubiła. Chciałabym zwrócić jednak waszą uwagę, że warto po nie sięgać ze względu jaki pozytywny wpływ mają na organizm. Nie tylko w kwestii zdrowia, ale też dla urody jabłka powinny na stałe zagościć w naszym menu. Kiedy byłam mała i miałam problemy trawienne, babcia podawała mi rozgotowane, przetarte jabłko. Taka forma działa też u dzieci w przypadku biegunki, a sam owoc jest delikatny i lekkostrawny nawet dla małych brzuszków.
Co kryje się w jabłkach?
W jabłkach znajduje się mnóstwo witamin, błonnika i pektyn. Najlepiej sięgać po świeże owoce i zjadać je całe ze skórką, Poza witaminą C w jabłkach znajdziemy witaminę A, B1, B2, B3, B5, B6, E, K oraz J. Jabłka to owoce bogate także w beta karoten, luteiny, czy flawonoidy, które zapewniają świetne działanie antyoksydacyjne. Ale to jeszcze nie koniec, bowiem jabłka dostarczają solidnej dawki wapnia, żelaza, miedzi, sodu, jodu, potasu, cynku, magnezu, manganu, fluoru, siarki i fosforu. To jak pudełko skoncentrowanego , a przy tym znacznie lepiej przyswajanego. Ponadto jabłka składają się w ponad 80 % z wody, więc są niskokaloryczne. Ponadto kwasy zawarte w jabłkach działają alkalizująco, czyli odkwaszają organizm.
Jakie korzyści przynosi regularne jedzenie jabłek?
Jeśli zależy wam na dobrym zdrowiu musicie koniecznie regularnie sięgać po jabłka i jeść je ze skórką. Codziennie dwa jabłka nie tylko wpłyną pozytywnie na organizm, ale mogą nawet zadziałać leczniczo. Jabłka regulują przemianę materii. To doskonała wiadomość zwłaszcza dla osób cierpiących na zaparcia. Pektyny zwarte w jabłkach rozluźniają masy kałowe, zaś frakcje nie rozpuszczalne błonnika wywołują skurcze jelit. Jedzone ze skórką jabłko to także pomoc przy regulacji poziomu cholesterolu i cukru we krwi.
Jak się już możecie domyślać, jedzone systematycznie jabłka to także doskonała profilaktyka antynowotworowa. Jabłka ponadto wspierają organizm w walce z chorobami układu krążenia oraz działają przeciwzapalnie i przeciwmiażdżycowo. Resztki jabłek w jelitach powodują namnażanie się dobroczynnych bakterii i poprawę flory.
Dzięki sporej dawce antyoksydantów, spożywanie jabłek to sposób na opóźnienie procesów starzenia się skóry. Nasza skóra dzięki jabłkom będzie dłużej gładka, włosy gęstsze,a zęby mocne i zdrowe. Jabłka nie tylko wzmacniają zęby, ale działają przeciw próchnicy.
Jabłka w kuchni
Jeśli myślę o jabłkach, to moja wyobraźnia jest tak wielka, że już widzę i czuję ten zapach szarlotki z cynamonem. Prostszą wersją, są zapiekane jabłka pod kruszonką, lub chociażby najzwyklejsze jabłka pieczone w piekarniku posypane grubym cukrem. Muszę wam zdradzić wam też pewien trik. Rozgotowane jabłko, bądź podpieczone to także świetny dodatek do sosów, czy dań wielowarzywnych. Dodaje gęstości, wyrazu i naturalnej słodyczy. Jabłko także można użyć podczas gotowania rosołu. Może was to zdziwić, ale jabłka można też ukisić. W jesienne wieczory nie ma nic lepszego jak zapiekany ryż z jabłkami. Nadmiar jabłek można wykorzystać do zrobienia domowej galaretki bądź kisielu. Zupa jabłkowa znajdzie nie jednego amatora. Przepisów na ciasta z jabłkami też jest całe mnóstwo, począwszy do szarlotki, czy strucla, po ucierane ciasta, czy salceson. No i kto mógłby się oprzeć racuchom z jabłkami? Ja na pewno nie!
Maseczka oczyszczająca z jabłkiem
Składniki
*jabłko
*łyżka płatków owsianych
*łyżka miodu
*łyżka przegotowanej włosy
Przygotowanie
Płatki namaczamy w wodzie. Jabłko ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy miód i namoczone płatki. Maskę nakładamy na oczyszczoną skórę twarzy i pozostawiamy na około 10 minut. Potem jeszcze przez chwilę delikatnie masujemy wykonując peeling, a następnie zmywamy letnią wodą.
Maska z jabłkiem do przetłuszczających się włosów
Składniki
*1 jabłko
*2 łyżki octu jabłkowego
*2 szklanki wody
Przygotowanie
Jabłko obieramy i usuwamy z niego gniazdo nasienne, kroimy je na drobne kawałki. Umieszczamy jabłko i pozostałe składniki w blenderze i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Papkę nakładamy na włosy i skórę głowy. Masujemy delikatnie skalp i pozostawiamy maskę na włosach na około 15 minut, a następnie spłukujemy letnią wodą. Zabieg powinno się powtarzać dwa razy w tygodniu.
Świeży sok jabłkowy nadaje się jako naturalny tonik. Taką funkcję może też pełnić ocet jabłkowy rozcieńczony z wodą, zwłaszcza dla cer mieszanych bądź tłustych. Warto też sięgać po olej z pestek jabłek w pielęgnacji skóry oraz włosów.
zobacz również:
Różne przepisy z jabłkami: desery i dania mięsne
Śliwki i jabłka nie tylko na deser: różne przepisy
Pieczone jabłka nadziewane orzechami
Ciasta z jabłkami – różne przepisy