Jabłecznik z kisielem

10 listopada 2010, dodał: Alfa i Omega
Artykuł zewnętrzny

składniki na ciasto:

– 2 i 1/2 szklanki mąki
– margaryna
– 5 żółtek
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 4 łyżki cukru pudru

wszystkie składniki na ciasto zagnieść na jednolita masę i schłodzić w lodówce.

Dodatkowo potrzebne:

– szklanka cukru pudru
– kisiel truskawkowy
– kg jabłek antonówek

Ubić białka na sztywną pianę dodać cukier puder a na końcu kisiel.
Jabłka obrane zetrzeć na tarce, dodać cukier waniliowy. 3/4 ciasta położyć na spód blachy, wyłożyć masę jabłkową, pianę i resztę ciasta pokruszonego lub startego na tarce (aby ciasto można było zetrzeć można je włożyć do zamrażarki na chwilę. Piec 45 minut w nagrzanym piekarniku.



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz