Jabłecznik na maślance – szybkie ciasto
Maślankowe ciasto jest niezwykle puszyste, jabłka można zastąpić innymi ulubionymi owocami: gruszkami, rabarbarem lub śliwkami. Świetnie pasuje do popołudniowej kawy lub herbatki u cioci.
składniki:
3 jajka
1 szklanka cukru
1/2 szklanki oleju rzepakowego
1 szklanka maślanki w temperaturze pokojowe
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
kruszonka :
6 łyżek cukru
6 łyżek oleju
7 łyżek mąki pszennej
Dodatkowo : jabłka lub inne owoce
Jajka ubijać z cukrem na puszystą masę, dodać pozostałe składniki i mieszać mikserem do połączenia się składników. Ciasto wylewać do formy wyłożonej papierem do pieczenia np. tortownicy o średnicy 25 cm. Na ciasto położyć owoce, wierzch posypać kruszonką. Piec w 190 stopniach ok godziny.