Intrygujące kolorowe drinki

19 kwietnia 2010, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Drinki czy inaczej koktajle to popularne dziś w klubach, na prywatkach czy domowych imprezach słodkie mieszanki alkoholi i różnorodnych dodatków: soków, owoców, ziół. Ich kompozycje to kwestia umiejętnego łączenia składników. Powstają więc szkoły, które uczą tajników miksologii czyli sztuki przygotowywania drinków i koktajli.
Wiadomo, że mieszanki alkoholowe doskonale znane były już w XVI w. świadczy o tym angielska książka kucharska z 1540 roku, która zawiera przepis na napój z dodatkiem liści mięty pieprzowej. Inne porady dotyczyły sporządzenia ponczu (Anglicy przywieźli je z dalekich Indii). Amerykanie w XVI w popijali znany do dziś Egg-Nogg (rum z ubitym jajem i cukrem oraz śmietanką).  W  San Francisco powstała nawet osobna książka kucharska napisana przez Jerry’ego Thomasa, zawierająca ponad 300 receptur na drinki. Była to słynna „The Vivants’ Companion or How to mix”. Naturalnym było, że przepisy na kolorowe trunki szybko trafiły do Europy, gdzie na początku XX w. amerykańskie koktajle robiły zawrotną karierę w pospolitych pubach i na salonach takich jak Savoy w Londynie.
Polski też nie ominęła moda na te intrygujące alkoholowe mieszanki i na bazie zagranicznych receptur miksolodzy przygotowywali własne, nie mniej wyszukane i smaczne. Przygotowywane na bazie czystej lub gatunkowej wódki mają tradycyjny, lub przeciwnie egzotyczny smak. Wszystko zależy od dodanych do alkoholu składników.
Każdy z nas może pobawić się w miksologa i sporządzić zaskakujące mieszanki na bazie na przykład żołądkowej gorzkiej. Kilka przepisów, które urozmaicą każdą imprezę, podajemy poniżej.

Long Drink – Red Mint

składniki:

50 ml Wódka Żołądkowa Gorzka z  Miętą; ½ świeżej limonki (6 cząstek); 5 listków świeżej mięty pieprzowej; 120 ml soku żurawinowego. Rozgnieć w wysokiej szklance listki mięty i cząstki limonki. Dodajemy kruszony lód. Wszystkie składniki mieszamy w shakerze i przelewamy do szklanki. Dekoracja: listki mięty.

Jak smakuje: orzeźwiające połączenie miętowej wódki z żurawiną.

Long Drink – Mint Surfer


składniki:

50 ml Wódka Żołądkowa Gorzka z Miętą; 20 ml likieru melonowego Monin; 20 ml sok ze świeżej cytryny; 50 ml soku jabłkowego; Sprite jako uzupełnienie. Wszystkie składniki mieszamy w shakerze i przelewamy do szklanki z kruszonym lodem. Uzupełniamy Spritem. DEKORACJA: cząstki cytryny, czerwona wisienka koktajlowa.

Jak smakuje: drink na każdą okazję.

Long Drink – Sweet Dream

składniki:

20 ml Wódka Żołądkowa Gorzka tradycyjna; 10 ml świeżego soku z cytryny; 40 ml soku ananasowego; plastry świeżego ogórka; Sprite jako uzupełnienie. Do wysokiej szklanki wrzucamy kilka kostek lodu, przekładając plastrami ogórka. Wszystkie składniki mieszamy w shakerze i przelewamy do szklanki. Uzupełniamy Spritem. Dekoracja twist z ogórka.

Jak smakuje:

ogórkowa wariacja na temat drinka.

Short drink – Orange Fashion


składniki:

20 ml Żołądkowa Gorzka; sok z ¼ wyciśniętej pomarańczy; dopełnienie Sprite; kostki lodu. DEKORACJA: cząstki pomarańczy.

Zobacz również:

  1. Szampańskie koktajle przepisy
  2. Najpyszniejsze drinki świata
  3. Pyszne sylwestrowe przekąski
  4. Najlepsze imprezowe sałatki