Indyk pieczony w ananasie i brzoskwiniach
Mięso z indyka ma wiele zalet – nie zawiera zbyt wiele tłuszczu, nie wpływa na wzrost poziomu złego cholesterolu, jest polecane w dietach odchudzających i zdrowotnych, mogą je jeść także dzieci. Do tego jest pyszne i pozwala na kulinarne eksperymenty w większym stopniu niż inne rodzaje mięs.
Doskonale komponuje się np. ze słodkimi owocami, takimi jak ananasy i brzoskwinie. A że jesienią dostarczanie organizmowi dużych porcji witamin jest bardzo wskazane, to warto wykorzystać każdą okazję, by to robić, wzmacniając naszą odporność.
Do naszego przepisu potrzebujemy mięso z piersi indyka – warto je kupić tam, gdzie wiemy, że mięso nie pochodzi z masowej hodowli i jest wolne od szkodliwych substancji. Potrzebny będzie także miód – polecamy wielokwiatowy, gdyż to on najlepiej podkreśli walory smakowe całej pieczeni.
Składniki:
ok. 1 kg mięsa z piersi indyka
1 świeży ananas lub ok. 8 krążków ananasa z puszki
3 dojrzałe brzoskwinie lub taka sama ilość brzoskwiń z puszki
1 szklanka soku brzoskwiniowego lub zalewy z puszki
2 łyżki miodu
1/4 łyżeczki imbiru
1/4 łyżeczki cynamonu
szczypta kurkumy
szczypta soli morskiej
Przygotowanie:
Mięso pokroić w dość cienkie plastry, układać jeden obok drugiego w dużym żaroodpornym naczyniu szklanym. Na wierzchu układać naprzemiennie plastry ananasa i brzoskwini, smarując je na wierzchu miodem, wymieszanym z przyprawami. Całość zalać sokiem brzoskwiniowym i piec w piekarniku ok 90 minut.
Danie to można piec także w garnku rzymskim, a znakomicie smakuje podane z wyjątkowo delikatnym w smaku ryżem jaśminowym.
Smacznego!
Podzielcie się z nami swoimi autorskimi pomysłami na smaczne dania z indykiem w roli głównej!