Indyk duszony z warzywami
Artykuł zewnętrzny
Składniki na 4 porcje:
- 35 dag piersi z indyka
- średnia cukinia
- duża czerwona papryka
- 2 duże pomidory
- duża cebula
- 1/2 szklanki wywaru z kurczaka
- 4 ząbki czosnku
- łyżeczka tymianku
- łyżeczka słodkiej papryki
- 1/4 łyżeczki ostrek papryki
Porcja: ok. 200 kcal
1) Mięso opłucz, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym, pokrój w dość cienkie paski
2) Warzywa opłucz, osusz, obierz. Cukinię pokrój w plasterki, cebulę, paprykę oraz pomidory w dużą kostkę. Czosnek pokrój w plasterki
3) W garnku zagotuj wywar z kurczaka ( może być też bulion drobiowy z kostki), włóż rozdrobnione warzywa. Gotuj 5 min na średnim ogniu, po czym dołóż mięso, czosnek, tymianek, , słodka i ostrą paprykę. Duś na średnim ogniu pod przykryciem około 12-20 min. W razie potrzeby dopraw solą oraz pieprzem. Podawaj z bagietką.