Idealna kawa z ekspresu – jak ją zrobić?

29 października 2018, dodał: Katarzyna Lewandowska
Artykuł zewnętrzny

Jesteś fanem kawy? Marzy ci się kawa jak z najlepszej kawiarni? Możesz mieć taką w domu. Wystarczy, że zaopatrzysz się w dobry i łatwy w obsłudze ekspres do kawy, jak na przykład Krups ea8010 oraz znać podstawowe zasady przygotowywania napojów kawowych. Tę drugą część możemy Ci właśnie zapewnić – przeczytaj poradnik o tym, jak przygotować idealną kawę z ekspresu.

Krok 1. Wybierz rodzaj kawy

Podstawowa kwestia to dobór kawy, która będzie ci smakować. Najlepszej jakości kawę uzyskasz ze świeżych ziaren kawy. Zwracaj uwagę na datę przydatności do spożycia. Kawy ziarniste pakowane mają ją dość długą, ale warto używać kawy do 30 dni od jej wypalenia, bo wtedy jest najbardziej aromatyczna. Dwa główne rodzaj kawy to Arabica oraz Robusta. Arabica jest łagodna, gęsta i ma silny aromat owocowy, lekko kwiatowy, bardzo kwaskowaty. Z kolei Robusta jest mocniejsza, bo zawiera więcej kofeiny, jej aromat trąci czekoladą. Zasadniczo, osoby lubiące łagodne kawy decydują się na Arabice, a ci ceniący kawę za je właściwości pobudzające, wybierają Robustę. Co jeśli zależy ci na dobrym smaku i na silnym działaniu kofeiny? Spróbuj wybrać mieszankę obu odmian. Jeśli chcesz bardziej wczuć się w proces wybierania ziaren, możesz sprawdzać, na jakich wysokościach kawa była uprawiana – im wyżej tym lepiej, jak twierdzą koneserzy. Istotna jest też długość palenia ziaren, w tym przypadku im dłużej, tym lepiej. Powinna być też wysoka temperatura palenia: 200 stopni Celsjusza. Dzięki temu wypalone ziarna dają napar intensywny, aromatyczny, z bogatą nutą goryczy, idealnie kwaskową. Są jednak koneserzy kawy, którzy wolą by zachowała ona czekoladowe, korzenne, orzechowe aromaty – taki efekt daje jasne wypalanie, w niższej temperaturze. Pamiętaj, by nie trzymać kawy w lodowce, bo niska temperatura osłabia jej aromat. Wiele osób jest przekonanych, że kawę trzeba trzymać w lodówce, ale to niewłaściwa opinia.

Krok 2. Woda ma znaczenie

Wydaje się, że taki detal jak woda nie ma znaczenia? Nieprawda! Woda użyta do kawy może wpłynąć na zapach i smak naparu. Nie używaj bezpośrednio wody z kranu – nawet jeśli pijesz na co dzień kranówkę, bo masz dobrej jakości rury i wodociągi, to woda z kranu jest twarda i niepozbawiona nadmiernej ilości kamienia. Ten kamień może przyćmić aromat kawy. Wodę z kranu trzeba wlać do filtra i dopiero do ekspresu – chyba, że masz ekspres do kawy już z wbudowanym filtrem, to wtedy nie ma problemu. Nie używaj wód mineralnych, źródlanych, przegotowanych, ciepłych, czy destylowanych. Wodę w ekspresie regularnie wymieniaj, bo nieświeża źle wpłynie na zapach kawy. Maksymalny czas trzymania kawy w ekspresie to 48 godzin.

Krok 3. Mielenie kawy

Stopień zmielenia ziaren wpływa na smak naparu. Za grubo zmielone ziarna dają słabą kawę o wodnistej konsystencji. Aromat także będzie mało intensywny. Z kolei za drobno zmielone ziarna skutkują naparem gorzkim lub kwaśnym, a konsystencja jest mętna. Dodatkowo pianka na kawie będzie się krótko utrzymywać i mieć za jasny odcień. Aby dopasować kawę do swoich wymagań, musisz próbować różnych stopni zmielenia kawy. W niektórych ekspresach stopień zmielenia kawy da się ustawić poprzez regulację pokrętłem. Zmielenie kawy w dobrym stopniu nie tylko wpływa na smak kawy, ale też jej właściwości zdrowotnej. Warto też pamiętać, że do ekspresów z wbudowanym młynkiem, nie wsypuje się kaw aromatyzowanych, bo olejki eteryczne mogą wytrącać się z ziaren i zanieczyścić urządzenie albo uszkodzić. Konieczne jest również regularne czyszczenie ekspresu oraz młynka do kawy.

Krok 4. Robienie espresso

Espresso to podstawowy rodzaj kawy. Może się wydawać proste do przygotowania, ale jest wręcz przeciwnie. Tymczasem dobre espresso nie tylko nadaje się do picia samodzielnie, ale stanowi także podstawę innych napojów kawowych. Jednym z krajów, który ma bzika na punkcie kawy i w którym jest wielu znawców jej parzenia, są Włochy. Włosi mają Narodowy Instytut Espresso, który ustalił zasady przygotowania naparu, tak by spełniał on wymogi, ale też by zwyczajnie był smaczny. Według tych reguł espresso powinno przygotowywać się z 7 gram drobno zmielonej kawy, parzyć w temperaturze 88 stopni Celsjusza pod ciśnieniem około 9 bar w czasie 25 sekund, a gotowy napar powinien mieć 25 mililitrów. Serwowane espresso musi ostygnąć do 77 stopni Celsjusza, mieć maksymalnie 2 mg na ml tłuszczu, a kofeiny – 100 mg na jedną filiżankę. Zatem, aby przygotować espresso, potrzebujesz ekspresu do kawy ciśnieniowego, ulubionej mieszanki ziaren kawy drobno zmielonej (ale nie za bardzo), świeżej filtrowanej wody, tempera do ubijania kawy oraz stopera do mierzenia czasu – jeśli twój ekspres nie robi tego za ciebie. W większości ekspresów można ustawić czas parzenia. Najlepiej ustawić go na 25 sekund. Jeśli masz ochotę na większą dawkę kofeiny, to możesz przygotować sobie lungo lub caffé americano. Lungo to duża kawa o pojemności 60 ml, bez dodatku mleka. Parzy się ją dłużej niż espresso, ale używa do tego tej samej ilości ziaren, dlatego lungo ma więcej kofeiny. Można zaparzyć lungo w większości ekspresów do kawy. Z kolei caffé americano przyrządzane jest z jednej lub 2 filiżanek espresso, w proporcji 1:2 kawa do wody. To także duża, czarna kawa, ale jeśli jest dla ciebie za mocna, to możesz zabielić ją delikatnie mlekiem. Wtedy otrzymasz americano white. Różnica między lungo a americano jest taka, że lungo parzy się dłużej na większej ilości wody, a americano powstaje po dolaniu dodatkowej porcji wody (120 ml) do espresso. Americano zatem przygotujesz w każdym ekspresie.

Krok 5. Dobieranie mleka do kawy mlecznej

Woda miała znaczenie dla smaku kawy, tak samo ma mleko. Do kaw mlecznych używaj świeżego mleka, dobrze schłodzonego. Jeśli chodzi o to, jak tłuste jest mleko, to nie ma to wpływu na smak kawy, za to zawartość białka już się liczy. Skoro te tłustsze mają więcej białka, to siłą rzeczy do kawy mlecznej powinieneś wybrać mleko 3,2 procent. Odpowiednio schłodzone mleko i spienione będzie pozbawione pęcherzyków powietrza. Dzięki temu lepiej poczujesz aromat napoju. Pilnuj też by nie przegrzać mleka, bo w rezultacie zamiast słodyczy napoju kawowego mlecznego, będziesz czuć tłuszcz mleka. Jeśli masz dobry ekspres, jak Krups (na przykład model ea8010:https://www.krups.com.pl/instrukcja-obslugi/Produkty/Przygotowywanie-potraw-i-napoj%C3%B3w/Ekspres-do-kawy/Automatyczny/ESPRESSERIA-EA8010/csp/8000032966), to powinien on sam zadbać o dobrą temperaturę i poziom spienienia mleka do kawy.

Krok 6. Przygotowanie kawy mlecznej

Jesteś fanem napojów mlecznych z kawy? Za pomocą ekspresu także możesz przygotować takie doskonałe napoje. Mało tego – jest sporo rodzajów kaw do wyboru. Klasyczny typ kawy mlecznej to cappuccino. Przyda ci się tu wcześniej przygotowane espresso. Do tego potrzebujesz mleka. Pamiętaj by wybrać odpowiedni rodzaj mleka, dobre je wpierw schłodzić i następnie spienić, idąc od dolnych warstw do góry. Piankę delikatnie przelewaj do filiżanki. W niektórych ekspresach jest automatyczny system przygotowania cappuccino, inne mają wbudowany spieniacz do mleka, w jeszcze innych nie ma takich udogodnień, więc samemu trzeba przygotować piankę.

Jeśli chcesz bardziej puścić wodzę fantazji, to skuś się na kawę mochę. To kawa z dodatkiem czekolady. Aby ją wykonać, potrzebujesz espresso, mleka o zawartości tłuszczu 3,2%, trochę tartej czekolady, kakao, śmietankę kremówkę. Najpierw trzeba podgrzać mleko, potem rozpuścić w nim czekoladę. Wlej miksturę do szklanki, dodaj espresso. Wymieszaj napój. Na wierzch dodaj ubitą śmietankę oraz nasyp kakao. Jeśli chcesz jeszcze spotęgować smak napoju, dodaj smakowy syrop, delikatnie lejąc go po ściance szklanki. Z kaw mlecznych, które są bardzo popularne, warto też wymienić caffé latte. Bazą także jest espresso. Do niego należy dodać dużo podgrzanego, spienionego w lekkim stopniu mleka.

Wydawać by się mogło, że sporo tych reguł do zapamiętania, ale z czasem wejdą ci w nawyk. Będziesz pamiętał o filtrowaniu wody, regularnym czyszczeniu ekspresu, odpowiednim schłodzeniu mleka. Poznasz swój idealny sposób zmielenia ziaren oraz nauczysz się wykonywać pyszną mleczną kawę, która zadziwisz gości.

Źródła:

  • https://www.cafesilesia.pl/espresso-americano-cappuccino-latte-podstawowe-roznice
  • https://www.cafesilesia.pl/rodzaje-i-sposoby-parzenia
  • https://www.darnatury.pl/blog/article/kawa-z-ekspresu-nie-musi-byc-nudna
  • http://www.jakiekspres.pl/rodzaje-kawy/

 

 

 

 

 

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Motyle w obiektywie
Gdzie one latają o tej porze roku? Ja ich w moich okolicach nie spotykam....
Motyle w obiektywie
https://w.fotka.com/024/123/2e6b905b31.jpg https://w.fotka.com/024/123/9ea41a32b6.jpg https://w.fotka.com/024/123/830abd9232.jpg https://w.fotka.com/024/123/38604270b6.jpg https://w.fotka.com/024/123/ebb4908516.jpg Rusałka Kratkowiec - Araschnia levana. Wiosenna szata barwna.
Błąd lekarski?
Nie bardzo wierzę , że coś nie działa bo to taki organizm....
Multicooker: Philipsa czy Redmonda?
Ja nie mam i jakoś żyję ☺