Prawidłowe stężenie cukru we krwi na czczo wynosi < 100 mg/dl, czyli 5,6 mmol/l. Jeśli zaś spada poniżej 55 mg/dl (niektóre źródła podają nawet < 70 mg/dl), może być oznaką hipoglikemii, zwaną także niedocukrzeniem.
Głównymi objawami zbyt niskiego poziomu cukru we krwi są:
- silne uczucie głodu,
- nudności i wymioty,
- ogólne osłabienie,
- drżenie mięśni,
- rozdrażnienie,
- nadmierna potliwość,
- zawroty głowy,
- bezsenność,
- splątanie, dezorientacja,
- trudności w mówieniu,
- lęk.
Hipoglikemia jest najczęściej efektem ubocznym leczenia cukrzycy lub przyjmowania określonych leków. Zdarza się, że towarzyszy zaburzeniom hormonalnym. Do drastycznego spadku poziomu cukru może dojść w wyniku niedożywienia bądź głodzenia się, po dużym wysiłku lub spożyciu alkoholu na czczo. Mogą ją wywoływać także określone choroby, np. nerek, wątroby lub nowotwory.
Hipoglikemii nie wolno lekceważyć, ponieważ gwałtowny spadek poziomu cukru we krwi może zakończyć się śmiercią (mamy wówczas do czynienia z tzw. wstrząsem hipoglikemicznym). Jeśli więc podejrzewasz u siebie nagłe obniżenie glukozy, zacznij działać.
Co robić?
- Wypić pół szklanki soku owocowego lub jakiegokolwiek słodzonego napoju (może być woda z cukrem).
- Zjeść 5 cukierków.
- Przyjąć jedną saszetkę glukozy w żelu.
- Zażyć 3-4 tabletek glukozy.
Po przyjęciu jednej z wymienionych wyżej postaci cukru trzeba się położyć (żaden wysiłek fizyczny podczas spadku cukru nie jest wskazany). Warto zjeść posiłek o dużej zawartości cukrów złożonych: banana, słodzony jogurt, kanapkę, obiad. Konieczne jest także stałe monitorowanie poziomu cukru we krwi.
Jeśli leczysz się z powodu hipoglikemii, warto poinformować swoich bliskich i współpracowników o chorobie i jej objawach. Należy powiedzieć im, jak mają reagować, gdy nagle poczujesz się gorzej.
zobacz również: