Herbata z dzikiej róży moc przeciwutleniaczy i korzyści dla skóry

10 października 2024, dodał: Marta Dasińska

Owoce dzikiej róży pochodzą z rośliny róży i można z nich zrobić herbatę. Ta herbata jest łatwa do zaparzenia i pełna przeciwutleniaczy, dzięki czemu ma właściwości ochronne, a jednocześnie pozwala spowolnić starzenie się skóry. Herbata z dzikiej róży ma delikatny, kwiatowy smak, lekko słodki, z wyraźnie cierpkim posmakiem.

Jakie zalety mają owoce dzikiej róży?

Owoce dzikiej róży mają liczne właściwości lecznicze, m.in. poprawiają odporność, zdrowie serca, wspomagają utratę wagi i starzenie się skóry. Są bowiem niezwykle bogate w antyoksydanty, czyli substancje, które chronią komórki przed uszkodzeniami wywoływanymi przez cząsteczki zwane wolnymi rodnikami lub je redukują. Wiele badań naukowych wskazuje, że spożywanie żywności i napojów bogatych w przeciwutleniacze może chronić przed chorobami przewlekłymi, takimi jak choroby serca, nowotwory i cukrzyca typu 2. Owoce dzikiej róży zawierają duże ilości polifenoli, karotenoidów oraz witamin C i E, które mają silne właściwości antyoksydacyjne. Badania wykazują, że suszone owoce róży mogą zawierać mniej przeciwutleniaczy niż świeżo zebrane owoce. Ponieważ herbatę z dzikiej róży można przygotować z obu owoców, warto stosować świeże owoce dzikiej róży zamiast owoców suszonych lub suszu zawartego w torebkach herbaty.

Jedną z najbardziej imponujących zalet owoców dzikiej róży jest wysoka zawartość witaminy C. Owoce dzikiej róży mają jedną z najwyższych zawartości witaminy C wśród wszystkich owoców i warzyw. Witamina C odgrywa wiele istotnych ról w układzie odpornościowym, w tym rolę stymulującą (produkcja białych krwinek zwanych limfocytami, które chronią organizm przed infekcjami) i rolę wzmacniającą oraz pomaga utrzymać barierę ochronną przed zewnętrznymi patogenami. Oprócz witaminy C owoce dzikiej róży zawierają dużą ilość polifenoli oraz witamin A i E, które pomagają wzmacniać i chronić układ odpornościowy. Dodatkowo herbata z dzikiej róży zawiera dużo związków o działaniu przeciwzapalnym, w tym polifenole i galaktolipidy, które są znane z silnych właściwości przeciwzapalnych i potencjału w zmniejszaniu bólu stawów.

Ze względu na wysoką zawartość przeciwutleniaczy herbata z dzikiej róży korzystnie wpływa na zdrowie serca, bowiem badania wskazują na związek pomiędzy spożyciem witaminy C a ryzykiem chorób serca. Owoce dzikiej róży są również bogate w flawonoidy, które obniżają ciśnienie krwi u osób z podwyższonym poziomem i poprawiają przepływ krwi do serca. Badania naukowe wykazują też, że owoce dzikiej róży zawierają dużo przeciwutleniacza zwanego tilirozydem, który może mieć właściwości spalające tłuszcz. Jednak obecne badania ograniczają się do wpływu skoncentrowanego ekstraktu z dzikiej róży — nie herbaty. Potrzeba więcej badań na ludziach, aby ocenić związek między herbatą z dzikiej róży a utratą wagi.

Kolagen jest najliczniej występującym białkiem w organizmie, odpowiedzialnym za elastyczność skóry. Wykazano, że witamina C wspomaga syntezę kolagenu i chroni komórki skóry przed uszkodzeniami słonecznymi, co pomaga utrzymać skórę jędrniejszą i młodszą. Ponieważ herbata z dzikiej róży zawiera dużo tej witaminy, jej picie jest korzystne dla skóry. Ponadto herbata z dzikiej róży zawiera karotenoid astaksantynę, która ma działanie przeciwstarzeniowe, ponieważ pomaga zapobiegać rozpadowi kolagenu. Inne karotenoidy w herbacie z dzikiej róży mogą również korzystnie wpływać na zdrowie skóry. W szczególności witamina A i likopen chronią komórki skóry przed uszkodzeniami słonecznymi.

Herbata z owoców dzikiej róży – jak przygotować?

Herbata z dzikiej róży ma cierpki smak podobny do zielonego jabłka i można ją przygotować z owoców dowolnej rośliny różanej. Niemniej jednak zaleca się unikanie owoców róży pochodzących z roślin opryskanych pestycydami, które nie są oznakowane jako bezpieczne do spożycia przez ludzi.

Świeże owoce dzikiej róży można wykorzystać do zaparzenia herbaty, należy je jednak wcześniej dokładnie wypłukać, aby usunąć brud i zanieczyszczenia. Następnie należy włożyć 4-8 owoców dzikiej róży do filiżanki i zalać 240 ml wrzącej wody. Pozostawić herbatę do zaparzenia na 10-15 min., a następnie wyjąć owoce. Można również użyć suszonych owoców dzikiej róży. Można samodzielnie wysuszyć świeże owoce dzikiej róży lub kupić je w dobrym sklepie ekologicznym. Aby przygotować herbatę należy wsypać 1-2 łyżeczki suszonych owoców róży do zaparzacza i zalać filiżanką (240 ml) wrzącej wody. Parzyć przez 10-15 min. Jeżeli herbata wydaje się zbyt cierpka można dodać odrobinę miodu, aby zrównoważyć jej smak. Smakuje wyśmienicie zarówno świeżo zaparzona, jak i zimna.

Herbata z dzikiej róży jest bezpieczna dla dorosłych, brakuje jednak dowodów na bezpieczeństwo jej spożywania w czasie ciąży i karmienia piersią.