Herbata matcha – dla zdrowia i sposoby parzenia | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Herbata matcha – dla zdrowia i sposoby parzenia

11 lutego 2019, dodał: Natalia1379
Artykuł zewnętrzny

Zielona herbata od tysiącleci ceniona za swoje wspaniałe właściwości i lecznicze działanie na organizm. Ten rodzai herbaty zwłaszcza dzisiaj jest uważany za wspaniały rodzai detoksu, oczyszczenia organizmu, kobiety chętnie ją piją pod różną postacią i w różnych smakach czy kombinacjach. W zależności od podawania i preferencji smakowych łatwo ją dopasować pod swoje potrzeby.

Jednak zanim przejdziemy do tego, jaką i kiedy pić to zagłębimy się w pozyskiwanie tego afrodyzjaku. Oczywiście najważniejszym czynnikiem jest rejon świata, z którego zostaną pozyskane rośliny. Cały proces jest bardzo długi i musi przebiec z należytą dokładnością i precyzją. Eksperci pomijają punkt fermentacji, dzięki czemu wszystkie cenne substancje, witaminy zostają w pełni zachowane. Ta niepozorna roślina ma w sobie olbrzymie pokłady aminokwasów, teiny czy witamin takich jak A, B, C oraz E.

Wpływ herbaty na organizm

Wielu lekarzy poleca ją na odchudzanie, problemy ze snem czy chęć detoksu. Ma ona wspaniale uspokajające i relaksujące działanie, które pozwali nam się wyciszyć i ukoić nerwy. Pita na noc przed snem działa cuda, jednak jeśli decydujemy się na jej spożycie o późnej porze powinniśmy wybrać tę z drugiego parzenia, aby nie obciążać żołądka i nie pobudzić endorfin.

Co jeszcze?

Wpływ na metabolizm – czyli lepsze trawienie dla naszych jelit.

A coś dla mózgu? Jasne, że tak!

Herbata pobudza, a jednocześnie orzeźwia i wprawia w ruch nasze szare komórki, które zaczynają pracować o wiele szybciej i wydajniej. To trochę jak z kofeiną i ukochaną kawą, tyle że tutaj mamy zdrowszą wersję i mniej uzależniającą. Tak samo potrafi pobudzić nasz organizm i zachęcić do pełnego działania.

Skoro podstawowe zagadnienia zostały wyjaśnione, a wszelkie informacje dostarczone pora przejść do konkretów, czyli-Matcha, która staje się coraz bardziej popularna.

Matcha to również zielona herbata o bogatym składzie tyle, że w postaci proszku.

Kiedyś się ją parzyło z liści teraz jest uwielbiana na zimno z mlekiem sojowym. Wielu zagranicznych naukowców wręcz zaleca jej picie, gdyż uważają że właściwości zawarte już w jednej łyżeczce tego napoju są w stanie zapobiec rozwojowi nowotworu, chorób serca czy chociażby cukrzycy- prosty przepis na dłuższe życie. Dzięki temu, że jest ona mielona, to spożywamy liście w całości oraz wszystkie zdrowe i zawarte w niej właściwości.

Ta japońska mikstura potrafi zdziałać cuda, ma pozytywny wpływ na organizm zarówno od środka, jak i od zewnątrz. Warto spróbować i się do niej przekonać dla własnego dobra i zdrowia.

Do zrobienia herbaty będą nam potrzebne takie rzeczy jak:

miseczka/ szklanka

łyżeczka do wsypania

trzepaczka kuchenna, spieniacz do kawy

sitko do przesiania produktu w celu uniknięcia grudek.

Jak się zabrać do przygotowania napoju?

Do naczynia, czyli miseczki lub szklanki wsypać łyżeczkę matchy i zalać wodą o temperaturze nie wyższej niż 80 stopni. Całość wymieszać do chwili rozpuszczenia się proszku.

Wersja na zimno z mlekiem jako Matcha tea latte

Na jedną filiżankę wsypujemy trochę ponad łyżeczkę herbaty i zalewamy wodą jak poprzednio mieszając do momentu rozpuszczenia się napoju. Dodajemy pół łyżeczki cukru wedle upodobań, kubek dopełniamy zimnym mlekiem sojowym/kokosowym/migdałowym – według preferencji i dodajemy kostki lodu. Gotowe!

zobacz również:

Jak parzyć zieloną herbatę?

Dieta zielona – przepisy i jadłospis

Desery i różne dania z zielonej herbaty – przepisy

Zimne napoje kawowe: przepisy na mrożone desery kawowe

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz