Halibut z kolorowym Tagliatelle i sosem serowym

3 stycznia 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Ciekawe zestawienie smaków i kolorów .

Czas : 45 minut

Składniki :

2 większe lub 4 mniejsze czyste filety z halibuta( bez skóry i ości )

Sól

Pieprz zielony ( może być inny też )

Sok z cytryny

5 dag kremowego serka topionego –śmietankowego

½ szklanki śmietanki 18 %

Mąka

Masło

2 łyżki oleju

2 garści kolorowego makaronu Tagliatelle ( barwionego szpinakiem i pomidorami )

Zrobić macerat z łyżki oleju, 1 łyżki soku z cytryny , szczypty soli , szczypty mielonego pieprzu zielonego .Wymieszać , polać rybę i zostawić na 30 minut w lodówce .

Nastawić osoloną z łyżka oleju  wodę na makaron .

W garnuszku rozpuścić łyżkę masła , dodać pokruszony  serek i śmietankę . Gotować na bardzo małym gazie aż serek się rozpuści . Zaciągnąć rozrobioną w odrobinie zimnej wody 1 łyżeczką mąki . Doprawić sokiem z cytryny , mielonym pieprzem .

Do gotującej się wody wrzucić makaron i ugotować al. dente .Odcedzić .Włożyć do sosu , wymieszać .

Na patelni rozgrzać 3 łyżki masła z łyżką oleju .Rybę odsączyć z maceratu , obtoczyć w mące i smażyć na rumiano na maśle z obu stron ( nie przejmować się tym , ze masło się pieni w trakcie smażenia – rybka nabierze lekko orzechowego posmaku ).

Podawać kładąc na talerzu porcję Tagliatelle z sosem , a na nim porcje ryby .Do tego osobno surówka np. z pomidorów z ziołami .

file1262513803



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz