Orzechowe roladki z piersi kurczaka

3 stycznia 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Smakowite szybkie danie z piersi kurczaka .

Czas : 45 minut

Składniki :

2 piersi z kurczaka ( pojedyncze )

4 łyżki mielonych orzechów włoskich

4 łyżeczki ( z czubkiem ) bułki tartej

1 jajko

2 łyżki pokrojonej natki pietruszki

1 łyżeczka musztardy

1 łyżka oleju

sól

pieprz mielony

1 łyżka majeranku

mąka

olej + masło do smażenia

Piersi z kurczaka rozklepać tłuczkiem do mięs na duże sznycle ( ostrożnie by nie poprzerywać włókien ) .

Zmieszać orzechy, bułkę tartą , olej ,jajko , majeranek, natkę pietruszki, musztardę .Doprawić masę do smaku sola i pieprzem .

Piersi z kurczaka osolić i popieprzyć . Rozłożyć na nie ¾ farszu .Zwinąć roladki .Nie trzeba się przejmować , ze część farszu wyjdzie na wierzch przy zwijaniu .Związać nitkami .Zebrać farsz co wyciekł przy rolowaniu i dodać do tego co został . Rozsmarować farsz na roladach i obtoczyć je następnie w mące .

Na patelni rozgrzać masło z olejem ( tak po 2 łyżki ) i smażyć roladki na rumiano często przewracając . Podlać kilkoma łyżkami wody, wlać odrobinę maggi  i dusić na małym gazie pod przykryciem ok. 20 minut ( jeśli trzeba podlewać w trakcie jeszcze wodą ). Zdjąć z patelni . Delikatnie usunąć nitki , przekroić każdą roladę na pół ( pod skosem ) .Podawać z ziemniakami puree i surówką ( sałata , mizeria – jak najprostsza by nie stłumić smaku orzechów ) .

file1262513730



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz