Halibut pomarańczowy z chrzanem

26 kwietnia 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Trochę przekornie użyłam do doprawienia ryby suszonej skórki pomarańczowej używanej z reguły do ciast. Wyszła pychotka.

Czas : 30 minut

Składniki :

  • 2 steki z halibuta ( ze skórą )
  • sól morska
  • pieprz grubo mielony
  • 1,5 łyżeczki Skórki pomarańczowej ( suszona Kotanyi )
  • 6 łyżeczek dobrego chrzanu tartego
  • szczypta cukru
  • 2 łyżeczki kwaśnej śmietany 18 %
  • olej do smażenia
  • 1 łyżka masła
  • mąka
  • 1 cytryna

Zmieszać sok wyciśnięty z cytryny z 2 łyżkami oleju, 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu, 1/2 łyżeczki skórki pomarańczowej , 1/2 łyżeczki soli morskiej. Polać rybę i zostawić w marynacie na 30 minut ( przewrócić w trakcie). Wyjąć rybę z marynaty. Osuszyć dobrze papierowymi ręcznikami kuchennymi. Posypać 1/2 łyżeczki skórki pomarańczowej i szczyptą pieprzu. Oprószyć mąką.

Na patelni rozgrzać olej (dość sporo). Na gorący kłaść rybę i smażyć na rumiano z obu stron. W ostatniej fazie smażenia dodać masło.

Chrzan zmieszać ze śmietaną i 1/2 łyżeczki skórki pomarańczowej. Wymieszać.

Podawać halibuta obłożonego kawałkami pomarańczy lub mandarynek –  oczyszczonymi ze skórki i białych włókien –  i pomarańczowym chrzanem.

Delikatne mięso halibuta wspaniale smakuje z nutką pomarańczowego smaku a dodatek ostrego chrzanu uzupełnia go znakomicie.

file1303832640



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz