Gzik z pyrkami w mundurkach

14 kwietnia 2011, dodał: marcellka
Artykuł zewnętrzny

składniki na 2 porcje:
  • biały ser twarogowy – 1/2 kg
  • mleko lub śmietana 12%
  • 1 cebula
  • 1/2 kg ładnych,średnich ziemniaków
  • sól, pieprz
ETAPY PRZYGOTOWANIA:

1. To typowo poznański przysmak- to nic innego jak ser twarogowy z cebulką -może być z pyrkami traktowany jako danie główne- jest bardzo sycące i pyszne!
2. Rozdrabniamy ser na gładką masę , żeby nie był za suchy dodajemy mleka lub śmietany – ile „zabierze”. Można też dodać łyżeczkę masła, żeby serek był gładszy i smaczniejszy. Oczywiście jeżeli mamy mikser, możemy sobie zaoszczędzić dużo pracy- jeżeli nie-nie zajmie nam to zbyt wiele. Do serka dodajemy drobno posiekaną cebulkę- ile kto lubi ( ja lubię duuużo ;-)), sól pieprz do smaku.
3. Gotujemy pyry w mundurkach ( po poznańsku ;-) co innymi słowy oznacza- ziemniaki w łupinach ;-). Ziemniaki wkładamy do gotującej wody ( w ten sposób zachowują więcej swoich wart. odżywczych) – wybieramy średnie ziemniaki, bez skaz , przed gotowaniem musimy je porządnie wyszorować szczoteczką do rąk. Uwaga! NIE SOLIMY !!! Pyrki gotujemy do miękkości- najlepiej sprawdzić drewnianym patyczkiem ( np. do szaszłyków).
4. Podajemy na stół gorące pyrki w jednej misce, gzik w drugiej. Nie należy zapomnieć o osobnej miseczce na łupiny . To jest takie pyszne, że się objecie jak bąki! Wersja bez pyrek może być z powodzeniem podawana na śniadanie lub kolację!!!! SMACZNEGO! To byłam ja…Panna Pyszotka ;-)))