Gulasz z papryką i pomidorami

7 grudnia 2019, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

– 1 kg szynki wieprzowej
– 2 duże cebule
– 1 ząbek czosnku
– 4 duże pieczarki
– 200 ml bulionu z kurczaka
– 3 ziarenka ziela angielskiego
– 2 liście laurowe
– 1 czerwona papryka
– 1 puszka pomidorów bez skórki (400 g)
– sól

Przygotowanie:

Szynkę umyć, usunąć błonki i pokroić w kostkę. Na dużej patelni z pokrywką lub w brytfannie rozgrzać około 2 łyżek oleju. Na gorący olej wrzucić połowę mięsa i usmażyć na rumiano. Przełożyć na talerz i usmażyć resztę mięsa. W międzyczasie, gdy mięso się smaży, cebule pokroić w kostkę, a pieczarki w półplasterki. Po wyjęciu drugiej partii przyrumienionego mięsa, na ten sam tłuszcz wrzucić cebulę, pieczarki i od razu posolić 1 łyżeczką soli (aby cebula i pieczarki szybciej puściły sok i połączyły się ze smakiem ze smażenia mięsa). Zetrzeć również ząbek czosnku i dodać do cebuli. Smażyć, aż cały płyn wyparuje mieszając od czasu do czasu. Wtedy wlać bulion, dodać usmażone kawałki szynki, przykryć pokrywką i dusić przez 45 minut. Następnie dodać pokrojoną w kostkę paprykę, puszkę pomidorów i dusić jeszcze przez 15 minut. Ewentualnie posolić do smaku. Można posypać posiekaną zieleniną, lecz ja tutaj jej nie używam.

 



FORUM - bieżące dyskusje

Moje odkrycie kosmetyczne tego roku
Moje kosmetyczne odkrycie to olejek wonny ogrody sułtana. Bosko pachnie, jasmin, owoce, kwiaty...
botoks gdzie kupić?
Czy są tu osoby prowadzące salony medycyny estetycznej? Gdzie kupujecie botoks? Macie sprawdzone...
Pastelowy makijaż oczu
Dla blondynek to jest dobra opcja, ale brunetki potrzebują wyrazistych makijaży...
Opalona skóra
Picie soku z marchwi powoduje też taki opalony odcień skóry...