Gulasz wieprzowy z kurkami

27 października 2020, dodał: czekoladka
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

60 dag szynki wieprzowej bez kości,

cebula,

30 dag kurek,

mały por,

1/2 czerwonej papryki,

1/2 papryczki chilli,

sól,

pieprz,

łyżeczka kminku,

olej,

łyżeczka curry,

łyżka mąki,

250ml śmietany 18%.

Mięso umyć, pokroić w kosteczkę. Cebulę obrać, posiekać. Zeszklić na odrobinie oleju. Dodać mięso. Doprawić solą, kminkiem i curry. Podlać wodą tak, by całe mięso było przykryte i dusić na małym ogniu ok. 40 min. Następnie dodać oczyszczony i pokrojony w talarki por, pokrojoną w kostkę paprykę, posiekaną papryczkę oraz oczyszczone grzyby. Dusić ok. 20 min. Na koniec gulasz zagęścić mąką zmieszaną ze śmietaną. Doprawić do smaku.

Gulasz to świetne rozwiązanie na jesienne chłody…