Gulasz wieprzowy z kurkami
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
60 dag szynki wieprzowej bez kości,
cebula,
30 dag kurek,
mały por,
1/2 czerwonej papryki,
1/2 papryczki chilli,
sól,
pieprz,
łyżeczka kminku,
olej,
łyżeczka curry,
łyżka mąki,
250ml śmietany 18%.
Mięso umyć, pokroić w kosteczkę. Cebulę obrać, posiekać. Zeszklić na odrobinie oleju. Dodać mięso. Doprawić solą, kminkiem i curry. Podlać wodą tak, by całe mięso było przykryte i dusić na małym ogniu ok. 40 min. Następnie dodać oczyszczony i pokrojony w talarki por, pokrojoną w kostkę paprykę, posiekaną papryczkę oraz oczyszczone grzyby. Dusić ok. 20 min. Na koniec gulasz zagęścić mąką zmieszaną ze śmietaną. Doprawić do smaku.
Gulasz to świetne rozwiązanie na jesienne chłody…