Gulasz warzywny z kiełbasą
Artykuł zewnętrzny
składniki:
- 1 kg marchewki
- 75 dag ziemniaków
- 2 cebule
- 4 dag masła
- 2 łyżeczki cukru
- 300 ml bulionu warzywnego
- czarny pieprz
- łyżeczka zmielonej kolendry
- 4 kiełbaski śląskie lub dowolne pikantne
- natka pietruszki
- 10 dag śmietany
Marchewki obrać, pokroić na kawałki o długości ok 2cm. Ziemniaki obrać i pokroić w zgrabne kawałki. Cebulę obrać i drobno posiekać. Podgrzać masło w garnku. Najpierw poddusić w nim cebulę, potem podsmażyć marchew i ziemniaki, cały czas mieszając.
Dodać cukier, zalać bulionem warzywnym. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i kolendrą. Dusić pod przykryciem przez 10 min na średnim ogniu. W tym czasie pokroić kiełbaski w plasterki ,włożyć do garnka i podgrzewać przez kilka minut. Natkę posiekać. Dodać do zupy wraz ze śmietaną. Jeszcze przez chwilę podgotować.
Smacznego!