Gulasz po węgiersku oryginalny przepis

17 października 2011, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

  • pokrojone w kostkę mięso – wolowe, wieprzowe bądź drobiowe – w zależności od upodobań.
  • puszka pomidorów bez skórki
  • wytrawne czerwone wino węgierskie
  • ostra papryka mielona
  • słodka papryka mielona
  • smalec
  • kminek
  • czerwona papryka konserwowa i liść pietruszki – do dekoracji


Marynata:

 

 

ostra papryka mielona

 

słodka papryka mielona
kminek

czosnek
cebula
olej słonecznikowy
Mięso na gulasz połączyć z marynatą i odstawić na kilkanaście godzin w chłodne miejsce.
Marynata z papryki:

Słodką i ostrą paprykę wymieszać z kminkiem i czosnkiem, dodać pokrojoną w piórka cebulę, połączyć z mięsem, następnie polać odrobiną oleju słonecznikowego. Całość wymieszać i odstawić na kilka-kilkanaście godzin w chłodne miejsce.
Wrzucić mięso do garnka, dodać pomidory bez skórki i czerwone wino. Na patelni przesmażyć na smalcu paprykę, a gdy nabierze głębokiego, czerownego koloru i zacznie intensywnie pachnieć – dodać do gulaszu. Doprawić kminkiem (najlepiej nie zmielonym). Przybrać paskiem czerwonej papryki konserwowej i liściem pietruszki.
Podawać ze śmietaną i plackami.

Przepis nadesłany przez sklep z węgierskimi produktami: www.organiczny.pl



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Mieszkanie w bloku czy domek?
Jeżeli pracuje się w centrum, zamieszkanie w bloku to najczęstszy wybór. Jeśli szuka...
Jaki kolor auta dla kobiety?
Jeśli zaś chodzi o kolor samochodu dla kobiety, wielką popularnością cieszą się cieplejsze barwy:...
Bardzo się pocę - macie sprawdzone …
Wśród nich wymienić można: odpowiednią higienę, stosowanie antyperspirantów i blokerów, laseroterapię, iniekcje z toksyny...
A jakie wam się podobają sukienki n…
Kluczem do udanej stylizacji zimą jest warstwowanie. Wybierz gładką sukienkę o prostym kroju...