Grzyby w śmietanie
Artykuł zewnętrzny
– 50 dag kapeluszy świeżych grzybów (podgrzybki, prawdziwki, kozaki)
– 3 cebule
– 10 dag masła
– łyżka mąki
– 250 ml creme fraiche ( z mojego przepisu) lub zwykłej śmietany 18 %
– 5 dag startego żółtego sera
– sól, pieprz
Na patelni na maśle zeszklić posiekaną cebulę. Dodać grzyby, przyprawić solą i pieprzem i smażyć około 10 minut. Dodać do cebuli i grzybów połowę śmietany i dusić około 5 minut. Grzyby przełożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem. Pozostałą śmietanę roztrzepać z łyżką mąki, polać nią grzyby. Wierzch posypać tartym żółtym serem. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 10 minut.