Grysikowe ciasto z mascarpone

23 października 2013, dodał: Izabela77
Artykuł zewnętrzny

Skladniki:

– 500 g serka mascarpone

– 500 g kaszy manny

– 4 jajka

– 320 g cukru

– 125 g masła

– 5 łyżek soku ze świeżej pomarańczy

– 1 proszek do pieczenia

– 70 g płatków migdałowych

– Amaretto

 

Przygotowanie:

Masło rozpuszczamy, po wystudzeniu ucieramy z serkiem mascarpone i 200 g cukru. Dodajemy po jednym jajku cały czas ucierając. Kaszę manne łączymy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy i dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do kwadratowej formy wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Wygładzamy powierzchnię i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 175 stopni. Pieczemy około 45 minut na środkowym poziomie. Resztę cukru gotujemy z 125 ml wody i sokiem  pomarańczowym. Pozostawiamy na ogniu na 2 minuty bez pokrywki. Wyjmujemy z piekarnika upieczone ciasto i polewamy gorącym syropem. Posypujemy wcześniej uprażonymi płatkami migdałowymi. Ciepła ciasto kroimy na kawałki. Na talerzyk wlewamy trochę Amaretto i moczymy ciasto. Na zimno jest również pyszne. 

file1382554217