Gruszki – właściwości, zastosowanie, przepisy

16 lipca 2018, dodał: Myszka

Gruszka to pyszny owoc, który pięknie pachnie, cudnie smakuje a na dodatek …leczy! Dzięki bogactwu witamin i minerałów gruszka znalazła zastosowanie w kuchni, lecznictwie oraz w kosmetyce.

Gruszka to skarbnica witamin: A, B1, B2, B6, C i PP, minerałów: potasu, fosforu, wapnia, magnezu, miedzi, żelaza, boru i jodu oraz kwasów owocowych (jabłkowego i cytrynowego) węglowodanów, pektyn, błonnika i olejków eterycznych.

Właściwości i zastosowanie gruszek

Spożywanie gruszek wspomaga pracę mózgu, chroni przed chorobami tarczycy, usprawnia proces przemiany materii, obniża ciśnienie krwi. Owoce te, dzięki zawartości cennych składników, znalazły zastosowanie w przemyśle kosmetycznym, m.in. do produkcji żeli pod prysznic, balsamów, peelingów, szamponów.

Domowy peeling z gruszki

1 duża gruszka
2 łyżki miodu
1.5 łyżki twarogu
1 łyżka oliwy z oliwek

Sposób wykonania:

Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, nałóż na twarz i szyję na ok. 20 minut. Po tym czasie peeling zmyj ciepłą wodą.

Przepisy

Gruszki znalazły szerokie zastosowanie w kuchni – spożywane są na surowo, duszone, prażone czy gotowane. Owoce te są także składnikiem deserów, ciast czy sałatek. Można z nich także wykonać pyszne przetwory, np. gruszki w occie czy konfiturę z gruszek i aronii. Gruszki to jeden z afrodyzjaków, a polane gorącą czekoladą z pewnością rozbudzą zmysły.

Gruszki w czekoladzie

recipe-image-

Składniki:

6 gruszek
20 dag czekolady
10 dag cukru
3 łyżki masła
3 łyżki rumu
200 ml śmietany kremówki
cukier waniliowy
sok z cytryny\

Sposób wykonania:

Gruszki umyj, obierz (zostaw ogonki) i usuń gniazda nasienne. Wodę (3-4 szklanki) zagotuj, dodaj do niej masło, cukier i cukier waniliowy oraz sok z cytryny. Owoce włóż do sosu (ustawione pionowo) i gotuj je 5 minut. Po tym czasie wyjmij gruszki i rozłóż na talerzykach. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj alkohol, śmietankę i wymieszaj. Powstałym sosem czekoladowym polej gruszki.

Gruszki w occie

gruszki

Składniki:
3 kg gruszek (twarde)
75 dkg cukru
1 litr wody
0.5 l octu
10 goździków

Sposób wykonania:
Gruszki umyj, obierz, przekrój na pół i wydrąż gniazda nasienne. Obrane owoce zanurz w wodzie z cytryną, aby gruszki nie ściemniały. Wodę, ocet, cukier i goździki zagotuj w szerokim garnku. Do wrzącego płynu włóż gruszki i gotuj przewracając, aż będą szkliste. Odsącz, przełóż do przygotowanych słoików. Gdy już wszystkie gruszki będą ugotowane, przełóż je do słoików, zalej płynem i zamknij. Uważaj, aby goździki nie dostały się do słoiczków, bo powodują ciemnienie gruszek! Gotowe przetwory przechowuj w chłodnym miejscu.

Sałatka z gruszek i sera gorgonzoli

sałatka

Składniki:
rukola
2 gruszki
ser gorgonzola
orzechy włoskie
1 łyżka soku z cytryny, 2 łyżki oliwy, 1 łyżka miodu

Sposób wykonania:
Rukolę umyj, osusz i rozłóż w salaterce. Gruszki i ser pokrój w kawałki, połóż na rukoli. Orzechy posiekaj i posyp nimi sałatkę. Wszystko polej sosem zrobionym z miodu, oliwy i cytryny.

Konfitura z gruszek, aronii i jabłek

pear-jam-recipe

Konfitura ta do doskonały dodatek do świeżego pieczywa, jak również do różnych mięs.

Składniki:

1 kg dojrzałych gruszek

1 kg aronii
1 kg kwaśnych jabłek
1 kg cukru
1 szklanka wody
sok z cytryny

Sposób wykonania:

Przygotuj syrop ze szklanki wody i kilograma cukru. Następnie dodaj do niego obrane i pokrojone na małe kawałki jabłka i gruszki. Smaż na niewielkim ogniu, często mieszając. Kiedy konfitura będzie szklista, dorzuć aronię i smaż ok. 15 minut na małym ogniu. Powstałą masę odstaw do następnego dnia. Potem owoce podgrzej i smaż od chwili zagotowania przez ok. 15 minut. Gorącą konfiturę nakładaj do wyparzonych słoików i zakręć. Po ostygnięciu przechowuj w chłodnym miejscu.

zobacz również:

 

  1. Przepisy na dania z dyni – pomysłowe i smaczne

  2. Dżemy i konfitury z owoców i warzyw – oryginalne przepisy

  3. Ciasta z owocami – przepisy czytelniczek

  4. Inspiracje kulinarne – zbiory smacznych przepisów

  5. Ciasta z gruszkami – różne przepisy

 


loading...

Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Jeden komentarz do Gruszki – właściwości, zastosowanie, przepisy

  1. avatar Aluśka napisał(a):

    Jejciu, aż mi ślinka leci:P
    Poza tym, to nie wiedziałam,że gruszki mogą być stosowane do peelingu.
    Bardzo ładna szata graficzna i ciekawe przepisy.
    Postaram się skorzystać z tej stronki:)
    Pozdrawiam serdecznie:)

Dodaj komentarz


Aleja handlowa

Krem z nano złotem i kwasem hialuronowym i ekstraktem z mango
Profesjonalny skład dla pielęgnacji każdego typu cery - wysoka jakość w dobrej cenie!
Cena:
59,00 zł
Piękna bielizna na każdy dzień!
Sprawdź na bielizna9.com!
Aktywna podstawka do wody
Technologia żywej wody „Living Water Technology”
Cena:
390 zł
Body wyszczuplające i modelujące
Modelujące talię, wygładzające linię bioder
Cena:
45 ZŁ
100% woda kokosowa!
Bez cukru i chemii - 24 opakowania
Cena:
145 zł
Najlepsza oferta bielizny nocnej
Tylko na bielizna9.com!

FORUM - bieżące dyskusje

Samochód nowy czy używany
Niekoniecznie tylko nowy samochód jest gwarancją jakości. Można kupić dobry, używany samochód - ze...
Własna tablica reklamowa
Pewnie może to być umowa dzierżawy, oczywiście rozliczasz to potem jako osobny PIT. Najlepiej...
Fryzura na wesele
To nie takie proste, trzeba wiedzieć, jaki masz kształt twarzy, jaki typ urody......
Ból w śródstopiu
A nie ważysz za dużo...? może stopy mają dość dźwigania tylu kg i pora schudnąć..?