Gruszka to pyszny owoc, który pięknie pachnie, cudnie smakuje a na dodatek …leczy! Dzięki bogactwu witamin i minerałów gruszka znalazła zastosowanie w kuchni, lecznictwie oraz w kosmetyce.
Gruszka to skarbnica witamin: A, B1, B2, B6, C i PP, minerałów: potasu, fosforu, wapnia, magnezu, miedzi, żelaza, boru i jodu oraz kwasów owocowych (jabłkowego i cytrynowego) węglowodanów, pektyn, błonnika i olejków eterycznych.
Właściwości i zastosowanie gruszek
Spożywanie gruszek wspomaga pracę mózgu, chroni przed chorobami tarczycy, usprawnia proces przemiany materii, obniża ciśnienie krwi. Owoce te, dzięki zawartości cennych składników, znalazły zastosowanie w przemyśle kosmetycznym, m.in. do produkcji żeli pod prysznic, balsamów, peelingów, szamponów.
Domowy peeling z gruszki
1 duża gruszka
2 łyżki miodu
1.5 łyżki twarogu
1 łyżka oliwy z oliwek
Sposób wykonania:
Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, nałóż na twarz i szyję na ok. 20 minut. Po tym czasie peeling zmyj ciepłą wodą.
Przepisy
Gruszki znalazły szerokie zastosowanie w kuchni – spożywane są na surowo, duszone, prażone czy gotowane. Owoce te są także składnikiem deserów, ciast czy sałatek. Można z nich także wykonać pyszne przetwory, np. gruszki w occie czy konfiturę z gruszek i aronii. Gruszki to jeden z afrodyzjaków, a polane gorącą czekoladą z pewnością rozbudzą zmysły.
Gruszki w czekoladzie
Składniki:
6 gruszek
20 dag czekolady
10 dag cukru
3 łyżki masła
3 łyżki rumu
200 ml śmietany kremówki
cukier waniliowy
sok z cytryny\
Sposób wykonania:
Gruszki umyj, obierz (zostaw ogonki) i usuń gniazda nasienne. Wodę (3-4 szklanki) zagotuj, dodaj do niej masło, cukier i cukier waniliowy oraz sok z cytryny. Owoce włóż do sosu (ustawione pionowo) i gotuj je 5 minut. Po tym czasie wyjmij gruszki i rozłóż na talerzykach. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj alkohol, śmietankę i wymieszaj. Powstałym sosem czekoladowym polej gruszki.
Gruszki w occie
Składniki:
3 kg gruszek (twarde)
75 dkg cukru
1 litr wody
0.5 l octu
10 goździków
Sposób wykonania:
Gruszki umyj, obierz, przekrój na pół i wydrąż gniazda nasienne. Obrane owoce zanurz w wodzie z cytryną, aby gruszki nie ściemniały. Wodę, ocet, cukier i goździki zagotuj w szerokim garnku. Do wrzącego płynu włóż gruszki i gotuj przewracając, aż będą szkliste. Odsącz, przełóż do przygotowanych słoików. Gdy już wszystkie gruszki będą ugotowane, przełóż je do słoików, zalej płynem i zamknij. Uważaj, aby goździki nie dostały się do słoiczków, bo powodują ciemnienie gruszek! Gotowe przetwory przechowuj w chłodnym miejscu.
Sałatka z gruszek i sera gorgonzoli
Składniki:
rukola
2 gruszki
ser gorgonzola
orzechy włoskie
1 łyżka soku z cytryny, 2 łyżki oliwy, 1 łyżka miodu
Sposób wykonania:
Rukolę umyj, osusz i rozłóż w salaterce. Gruszki i ser pokrój w kawałki, połóż na rukoli. Orzechy posiekaj i posyp nimi sałatkę. Wszystko polej sosem zrobionym z miodu, oliwy i cytryny.
Konfitura z gruszek, aronii i jabłek
Konfitura ta do doskonały dodatek do świeżego pieczywa, jak również do różnych mięs.
Składniki:
1 kg dojrzałych gruszek
1 kg aronii
1 kg kwaśnych jabłek
1 kg cukru
1 szklanka wody
sok z cytryny
Sposób wykonania:
Przygotuj syrop ze szklanki wody i kilograma cukru. Następnie dodaj do niego obrane i pokrojone na małe kawałki jabłka i gruszki. Smaż na niewielkim ogniu, często mieszając. Kiedy konfitura będzie szklista, dorzuć aronię i smaż ok. 15 minut na małym ogniu. Powstałą masę odstaw do następnego dnia. Potem owoce podgrzej i smaż od chwili zagotowania przez ok. 15 minut. Gorącą konfiturę nakładaj do wyparzonych słoików i zakręć. Po ostygnięciu przechowuj w chłodnym miejscu.
zobacz również:
-
Przepisy na dania z dyni – pomysłowe i smaczne
-
Dżemy i konfitury z owoców i warzyw – oryginalne przepisy
-
Ciasta z owocami – przepisy czytelniczek
-
Inspiracje kulinarne – zbiory smacznych przepisów
-
Ciasta z gruszkami – różne przepisy