Zapiekane gruszki z imbirem
Składniki:
250 g mąki pszennej
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2,5 łyżeczki mielonego imbiru – ja starłam i dodałam świeży
150 g brązowego cukru
150 g masła
3 jajka
125 ml jogurtu naturalnego (miała być maślanka)
175 g syropu imbirowego
gruszki
Gruszki obrać i pokroić na kawałki
Masło roztopić i ostudzić
Wymieszać w misce mąkę, cukier, proszek do pieczenia, gruszki i imbir
(ja trochę gruszek odłożyłam do dekoracji na wierzch)
W osobnej misce wymieszać jajka, jogurt naturalny i roztopione masło a potem dodać do miski z suchymi składnikami
Wszystko delikatnie wymieszać
Na blachę do pieczenia wylać syrop imbirowy i rozsmarować, następnie wyłożyć na nią ciasto
z góry udekorować gruszkami
wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Piec ok 60 minut – do tak zwanego suchego patyczka