Grillowany łosoś w ketchupie z salsą truskawkową

4 lipca 2014,
dodał: dusiowa
Artykuł zewnętrzny

  Składniki:
filet z łososia około 300-400 g
3 łyżki ketchupu łagodnego Pudliszki
łyżka miodu
łyżka oliwy
łyżka soku z limonki
sól, pieprz cytrynowy
truskawkowa salsa:
200 g truskawek
kilka listków mięty
kolorowy pieprz
łyżka miodu
krem balsamiczny lub/i ocet balsamiczny

Przygotowanie:
Z umytego łososia pozbyć się skóry i przekroić go na 2-3 kawałki.
Przygotować marynatę: wymieszać ketchup z miodem, oliwą i sokiem z limonki.
Łososia doprawić bardzo delikatnie solą i większą ilością pieprzu cytrynowego, a następnie gotowe płaty włożyć do marynaty i obtoczyć nią rybę z każdej strony.
Zostawić na min. 30 minut.
Po tym czasie rybę kłaść na rozgrzanym grillu i grillować z każdej strony po około 3-4 minuty.
Łososia podawać z truskawkową salsą: truskawki pokroić na małe kawałki i wymieszać z posiekaną miętą.
Doprawić kolorowym pieprzem, miodem i skropić octem balsamicznym lub polać kremem balsamicznym.
Łososia podawać w towarzystwie salsy z truskawek, można podać miks sałat oraz do ozdoby jadalne płatki róży.

file1404487289



FORUM - bieżące dyskusje

Uzbekistan i Kazachstan
Jakoś mnie tam nie ciągnie - wolę bardziej cywilizowane miejsca....
kąpiel noworodka
Szare mydlo jest najlepsze, ale dziś mamy Ci nie docenią bo jest zbyt...
Perfumy i Internet
Jeśli zapach jest już sprawdzony, to jak najbardziej można polować na cenowe okazje ulubionych...
Jak przygotować się do pracy w ogro…
Jak ktoś wie, jak się za to zabrać, to z samodzielnego założenia ogrodu...