Grillowany bakłażan z warzywną salsą
Artykuł zewnętrzny
składniki
- 1 szt bakłażan,
- 1 łyżka olej lniany,
- sól do smaku,
- pieprz kolorowy ziarnisty
- 1 szt cebula czerwona,
- 1 szt awokado,
- 2 pomidory
- natka pietruszki,
- limonka,
- szczypiorek,
- 2 korniszony
Bakłażana myjemy i kroimy w długie plastry. Solimy i odstawiamy na kilka minut. Płuczemy i grillujemy na patelni grillowej lub grillu. Awokado obieramy i kroimy drobno. Cebule obieramy i siekamy. Pomidory parzymy i obieramy z skórki. Natkę pietruszki i szczypiorek siekamy. Korniszony kroimy w kosteczkę. Składniki mieszamy. Dodajemy sok z limonki , olej lniany sól i pieprz do smaku . Salsę chłodzimy i zimną nakładamy na bakłażana.