Grillowane żeberka z sosem jogurtowym

14 kwietnia 2010, dodał: Joanna
Artykuł zewnętrzny

Składniki na 4 osobową rodzinę:

* kilogram żeberek wieprzowych

* 1 opakowanie przyprawy do żeberek

* 6 łyżek oleju

* 1 kieliszek czerwonego wina (ja kupuję Kadarkę)

Sos JOGURTOWY

*  1 kubeczek naturalnego jogurtu

* 1 ogórek sałatkowy

* 2 łyżki posiekanego bardzo drobno koperku

* sok z 1 cytryny

* 2 żabki czosnku lub 2 mini kostki

* sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:

Olej mieszamy z winem i dodajemy Przyprawę do żeberek, Mięsko opłukuję w wodzie i kroję na mniejsze kawałki  (2 kostki) Żeberka maczam w marynacie i odstawiam do lodówki na 4-5 godzin. Następnie piekę na grillu , dopóki nie zbrązowieją – gdy obracam żeberka smaruję je pędzelkiem pozostałą marynatą.

Sos- Ogórek obieram ze skórki i ścieram na tarce, dodaję czosnek (skruszony lub wyciśnięty praską) i mieszam z jogurtem, koperkiem, sokiem z cytryny. Przyprawiam solą oraz pieprzem.

Żeberka polewam sosem … Smacznego

file1271265978