Grillowane żeberka z sosem jogurtowym
Składniki na 4 osobową rodzinę:
* kilogram żeberek wieprzowych
* 1 opakowanie przyprawy do żeberek
* 6 łyżek oleju
* 1 kieliszek czerwonego wina (ja kupuję Kadarkę)
Sos JOGURTOWY
* 1 kubeczek naturalnego jogurtu
* 1 ogórek sałatkowy
* 2 łyżki posiekanego bardzo drobno koperku
* sok z 1 cytryny
* 2 żabki czosnku lub 2 mini kostki
* sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Olej mieszamy z winem i dodajemy Przyprawę do żeberek, Mięsko opłukuję w wodzie i kroję na mniejsze kawałki (2 kostki) Żeberka maczam w marynacie i odstawiam do lodówki na 4-5 godzin. Następnie piekę na grillu , dopóki nie zbrązowieją – gdy obracam żeberka smaruję je pędzelkiem pozostałą marynatą.
Sos- Ogórek obieram ze skórki i ścieram na tarce, dodaję czosnek (skruszony lub wyciśnięty praską) i mieszam z jogurtem, koperkiem, sokiem z cytryny. Przyprawiam solą oraz pieprzem.
Żeberka polewam sosem … Smacznego