Grillowane szaszłyki z mięsa mielonego

18 maja 2012, dodał: przejs
Artykuł zewnętrzny

Składniki:
500 g mięsa mielonego – drobiowego lub wieprzowego
kilka łyżek bułki tartej
jajko
przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, majeranek – wg Waszych upodobań
tłuszcz do smażenia
papryka czerwona
papryka żółta
1-2 małe cukinie
spora cebula
kilkanaście niedużych pieczarek

Sposób przygotowania:

Najpierw przygotowujemy pulpeciki. Do mięsa mielonego dodajemy jajko, przyprawy i tyle bułki tartej aby dało się lepić z mięsa kotleciki. Lepimy takie wielkości orzecha włoskiego i smażymy krótko na mocno rozgrzanym tłuszczu.
Warzywa kroimy-papryki w dużą kostkę, cebulę w ćwiartki, cukinię w grube plastry. Pieczarki wystarczy obrać, super wyglądają w szaszłykach w całości.
Nadziewamy warzywa i pulpeciki na patyczki od szaszłyków, w dowolnej kolejności :) Posypujemy je dowolna gotową mieszanką do szaszłyków lub takimi przyprawami jakie lubicie. Pieczemy na grillu. Jeśli lubicie warzywa lekko surowe, twarde, to polecam piec szaszłyki bezpośrednio na ruszcie. Jeśli wolicie takie dobrze przepieczone, mięciutkie, takie trochę ugotowane – zawińcie każdy z szaszłyków w kawałek folii aluminiowej i w tej formie poddajcie je obróbce termicznej :)
Smacznego!

file1337336402



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Motyle w obiektywie
Gdzie one latają o tej porze roku? Ja ich w moich okolicach nie spotykam....
Motyle w obiektywie
https://w.fotka.com/024/123/2e6b905b31.jpg https://w.fotka.com/024/123/9ea41a32b6.jpg https://w.fotka.com/024/123/830abd9232.jpg https://w.fotka.com/024/123/38604270b6.jpg https://w.fotka.com/024/123/ebb4908516.jpg Rusałka Kratkowiec - Araschnia levana. Wiosenna szata barwna.
Błąd lekarski?
Nie bardzo wierzę , że coś nie działa bo to taki organizm....
Multicooker: Philipsa czy Redmonda?
Ja nie mam i jakoś żyję ☺