Grillowane polędwiczki na ostro

18 maja 2012, dodał: przejs
Artykuł zewnętrzny

Składniki:
1 kg polędwiczek wieprzowych
– 5 łyżek oleju
– 5 łyżek octu balsamicznego
– 2 cytryny
– 5 liści laurowych
– 3-4 ostre papryczki suszone
– natka pietruszki
– sól
– pieprz w ziarnach (ja dodałam tez po kilka ziaren marynowanego zielonego pieprzu)
– pieprz mielony

Sposób przygotowania:
Najlepiej mięso zamarynować dzień wcześniej – na pewno lepiej przejdzie wtedy smakami, będzie bardziej aromatyczne. Jak? Polędwiczki po umyciu i osuszeniu kroimy w klastry. Dość grube – około 2 cm. Posypujemy każdą z nich solą , mielonym pieprzem.
Olej mieszamy z octem balsamicznym. Dodajemy pieprz w ziarnach, pokruszone liście laurowe, pokruszone papryczki, mieszamy. Każdy kawałek mięsa dokładnie smarujemy marynatą i odstawiamy do lodówki na noc.

No i pora na punkt kulminacyjny – grillowanie :D
Każdy kawałek mięsa zawijamy szczelnie w folie aluminiową. Kładziemy na dobrze rozgrzanym  ruszcie i pieczemy 7-10 minut. Po tym czasie rozwijamy polędwiczkę z foli, odwracamy ją drugą stroną i pieczemy jeszcze kilka minut (do 10 min). Podajemy obłożone plasterkami cytryny.

file1337336910



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz