Grillowane gołąbki w liściach szpinaku z kurczakiem i quinoa
Artykuł zewnętrzny
SKŁADNIKI (na 8 sztuk):
- 8 dużych liści szpinaku
- 125 g filetu z piersi kurczaka
- 50 g komosy ryżowej (quinoa)
- 1 dymka ze szczypiorkiem
- 2 czubate łyżeczki pesto rosso
- sól, pieprz
- olej Wielkopolski lub oliwa z oliwek (2 łyżki)
- jogurt grecki, kwaśna śmietana lub sos czosnkowy
PRZYGOTOWANIE:
Mięso drobno posiekać. Quinoa ugotować, odcedzić na sitku. Szczypior posiekać. Połączyć wszystko w misce, dodać pesto i doprawić do smaku. Liście szpinaku (takie wielkości dłoni) zanurzać na 2 sekundy we wrzątku, po czym wyciągać delikatnie i rozkładać na ręczniku papierowym. Na każdym liściu układać łyżkę farszu, uformować wałeczek i zawinąć jak gołąbka. Smażyć po 5 minut z każdej strony na średnio rozgrzanym grillu wysmarowanym olejem (u mnie opcja na grillowanie warzyw). Pod koniec można zwiększyć poziom grzania o 1 i zarumienić. Podawać z jogurtem greckim, tzatziki, kwaśną śmietaną lub sosem czosnkowym.