Grillowane gołąbki w liściach szpinaku z kurczakiem i quinoa

14 czerwca 2012, dodał: thegrooba
Artykuł zewnętrzny

SKŁADNIKI (na 8 sztuk):

  • 8 dużych liści szpinaku
  • 125 g filetu z piersi kurczaka
  • 50 g komosy ryżowej (quinoa)
  • 1 dymka ze szczypiorkiem
  • 2 czubate łyżeczki pesto rosso
  • sól, pieprz
  • olej Wielkopolski lub oliwa z oliwek (2 łyżki)
  • jogurt grecki, kwaśna śmietana lub sos czosnkowy

PRZYGOTOWANIE:
Mięso drobno posiekać. Quinoa ugotować, odcedzić na sitku. Szczypior posiekać. Połączyć wszystko w misce, dodać pesto i doprawić do smaku. Liście szpinaku (takie wielkości dłoni) zanurzać na 2 sekundy we wrzątku, po czym wyciągać delikatnie i rozkładać na ręczniku papierowym. Na każdym liściu układać łyżkę farszu, uformować wałeczek i zawinąć jak gołąbka. Smażyć po 5 minut z każdej strony na średnio rozgrzanym grillu wysmarowanym olejem (u mnie opcja na grillowanie warzyw). Pod koniec można zwiększyć poziom grzania o 1 i zarumienić. Podawać z jogurtem greckim, tzatziki, kwaśną śmietaną lub sosem czosnkowym.

file1339702986



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...