Grillowane cevapcici
składniki:
* 500dag mięsa wieprzowego
* 500 dag mięsa wołowego
* 500 dag baraniny
(ja ze wględu na dzieci robię po 0,5kg mięsa mielonego z wieprzowiny i z mięsa drobiowego)
* 2 duże cebule
* ząbek czosnku, lub 1 kostka Knorr czosnek
* żółtko
* papryka słodka około 1 dużej łyżeczki
* 2 łyżki oleju
* 1,5 -2 łyżki soli, pieprz do smaku
Mięso zmielić na maszynce z drobnym sitkiem.
Cebulę drobno pokroić (gdy robię dla dzieci – tarkuję ją na tarce, zeby nie widziały w cebuli mięsa) , czosnek wycisnąć praską lub rozkruszyć.
Mięsko mieszamy z czosnkiem i z cebulą, papryką, żółtkiem, solą i peprzem. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Formować z niej podłużne kiełbaski, układać je na desce lub talerzu i wstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc)
Przed piecxzeniem kiełbaski nadziewamy na wykałaczki do szaszłyków i smarujemy olejem dokładnie z każdej strony.
Pieczemy kiełbaski na grilluaż uzyskamy brązowy kolor i chrupiącą skórkę. Około 8-10 min z każdej strony.
Ja podaję je z sosem Tzatzyki, albo z surówką z białej kapusty, marchewki, pora oraz wielką ilością majonezu.
Smacznego