Grillowane cevapcici

11 maja 2010, dodał: Joanna
Artykuł zewnętrzny

składniki:

* 500dag mięsa wieprzowego

* 500 dag mięsa wołowego

* 500 dag baraniny

(ja ze wględu na dzieci robię po 0,5kg mięsa mielonego z wieprzowiny i z mięsa drobiowego)

* 2 duże cebule

* ząbek czosnku, lub 1 kostka Knorr czosnek

* żółtko

* papryka słodka około 1 dużej łyżeczki

* 2 łyżki oleju

* 1,5 -2 łyżki soli, pieprz do smaku

Mięso zmielić na maszynce z drobnym sitkiem.

Cebulę drobno pokroić (gdy robię dla dzieci – tarkuję ją na tarce, zeby nie widziały w cebuli mięsa) , czosnek wycisnąć praską lub rozkruszyć.

Mięsko mieszamy z czosnkiem i z cebulą, papryką, żółtkiem, solą i peprzem. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki.  Formować z niej podłużne kiełbaski, układać je na desce lub talerzu i wstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc)

Przed piecxzeniem  kiełbaski nadziewamy na wykałaczki do szaszłyków i smarujemy olejem dokładnie z każdej strony.

Pieczemy kiełbaski na grilluaż uzyskamy brązowy kolor i chrupiącą skórkę. Około 8-10 min z każdej strony.

Ja podaję je z sosem Tzatzyki, albo z surówką z białej kapusty, marchewki, pora oraz wielką ilością majonezu.

Smacznego

file1273579338



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...