Grillowana cukinia z quinoa i pomidorkami
Składniki:
1 cukinia
3 łyżki quinoa (komosy ryżowej)
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
1 mała marchew
4 pomidorki koktajlowe
1 łyżeczka oliwy z oliwek
pół szklanki bulionu
suszona pietruszka
Przygotowanie:
Przekroić cukinię, wybrać miąższ. Pokroić mięso i odstawić.
Rozgrzać oliwę na patelni na średnim ogniu. Dodać posiekaną cebulę i czosnek – smażyć do momentu aż cebula się zeszkli. W garnku zagotować bulion dodając quinoa i pokrojoną w kostkę marchew. Gotować 10-15 minut, aż bulion zostanie wchłonięty. Wtedy przełożyć quinoa na patelnię, wymieszać z cebulą i czosnkiem.
W międzyczasie rozgrzać /rozpalić grill. Napełnić farszem „łódki” cukinii, udekorować wierzch przekrojonymi na pół pomidorkami koktajlowymi, posypać pietruszką. Zawinąć całość w folię aluminiową i piec na grillu ok. 15-20 minut.