Gremolata wg Buni
Artykuł zewnętrzny
Doskonały dodatek do potraw rodem z kuchni włoskiej .
Czas : 5 minut
Składniki :
- 1 pęczek natki pietruszki
- 3 średniej wielkości ząbki czosnku
- otarta z 1 cytryny skórka cytrynowa
- szczypta soli ( to mój wymysł – po prostu pasuje mi ta odrobina soli w smaku Gremolaty )
Umyć natkę pietruszki , osuszyć i oberwać grubsze łodyżki . Drobno pokroić .Ząbki czosnku oczyszczone utrzeć z odrobiną soli .Cytrynę sparzyć , wytrzeć i drapaczkiem do skórek cytrusowych otrzeć cieniutkie paseczki . Wszystko wymieszać .
Można sobie ułaqtwić pracę wrzucając wszystkie składniki do malaksera i siekać kilka minut .
Proponuję robić bezpośrednio przed użyciem bo jak postoi to mięknie.
Doskonały dodatek do dań z kuchni włoskiej – klasycznie podawana jest do giczy cielęcej ( Osso buco ) .Polecam do bruschetty, zapiekanek o włoskim posmaku , ryb gotowanych na parze , a także innych którym chce się nadać włoskiego smaczku – np pierogów .