Gratin Dauphinois – zapiekanka ziemniaczana

19 marca 2011, dodał: olecka11
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

  • 1 kg mączystych ziemniaków
  • 3 ząbki czosnku, zmiażdżone
  • około 100g startego sera Gruyere
  • 315 g śmietany kremówki
  • 125 ml mleka
  • gałka muszkatołowa
  • masło ( do smarowania)
  • sól i pieprz

Obrane ziemniaki pociąć w cieniutkie talarki (im cieńsze tym zapiekanka szybciej się upiecze). Naczynie do zapiekania posmarować masłem i układać w nim warstwami przygotowane ziemniaki, obsypując każdą warstwę czosnkiem, startym serem, szczyptą gałki muszkatołowej, solą, pieprzem i ulubionymi ziołami. Całość polać śmietanką z mlekiem. Wierzch posypać serem i wstawić do nagrzanego piekarnika.

Piec w temperaturze 170°C przez około 1 – 1,5 godziny. Gdyby wierzch zbytnio się brązowił, naczynie można przykryć folią aluminiową.

Smacznego! :-)

file1300557391



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...