Gratin Dauphinois – zapiekanka ziemniaczana
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
- 1 kg mączystych ziemniaków
- 3 ząbki czosnku, zmiażdżone
- około 100g startego sera Gruyere
- 315 g śmietany kremówki
- 125 ml mleka
- gałka muszkatołowa
- masło ( do smarowania)
- sól i pieprz
Obrane ziemniaki pociąć w cieniutkie talarki (im cieńsze tym zapiekanka szybciej się upiecze). Naczynie do zapiekania posmarować masłem i układać w nim warstwami przygotowane ziemniaki, obsypując każdą warstwę czosnkiem, startym serem, szczyptą gałki muszkatołowej, solą, pieprzem i ulubionymi ziołami. Całość polać śmietanką z mlekiem. Wierzch posypać serem i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec w temperaturze 170°C przez około 1 – 1,5 godziny. Gdyby wierzch zbytnio się brązowił, naczynie można przykryć folią aluminiową.
Smacznego! :-)