Rozgrzewający kociołek z kabanosów, papryki i cukinii
Rozgrzewający kociołek na zimę
Najlepsze teraz sycące jednogarnkowe, rozgrzewające danie na jesień, zawierające mnóstwo pysznych i zdrowych składników odżywczych. Kiedy wchodzisz do ciepłego domu a na palniku podskakuje wesoło rondel z pyszną zawartością, życie od razu staje się piękne. Do kociołka można dodawać różne warzywa i dowolnie go urozmaicać: paprykę, kabaczek, cukinię, papryki kolorowe, dużo cebuli i czosnku aby organizm mógł zwalczać infekcje.
składniki:
- 2 czerwone papryki
- 2 cebule czosnkowe
- 3 ząbki czosnku
- marchew średniej wielkości
- cukinia
- puszka kukurydzy
- pomidory z puszki krojone
- 4 pieczarki
- kiełbasa chorizo
- kilka kabanosów drobiowych
- olej
- przyprawy: pieprz z młynka, bazylia, szczypta cukru, sól, papryka ostra
- opcjonalnie: starty żółty ser, śmietana kwaśna, puszka kukurydzy lub groszku
Krok 1
Rozgrzać w woku olej, wsypać pokrojoną w kostkę paprykę, cebulę, pokroić w kostkę cukinię zieloną (nie obierać ze skóry), obraną i pokrojoną w cienkie talarki marchew
Krok drugi
Obrać ze skóry pieczarki i pokroić w talarki
Krok 3
Dodać pokrojoną w plasterki kiełbasę chorizo
Krok 4
Dodać pokrojone na małe kawałeczki kabanosy drobiowe
Krok 5
Do całości dodać szklankę wody lub rosołu i gotować około 15 minut na wolnym ogniu. Na samym końcu dodać posiekany czosnek, przyprawy, fasolkę z puszki oraz pomidory, pogotować chwilkę. Można dodać troszkę startego żółtego sera oraz kleks śmietany. Podawać z bagietką i masełkiem.
Smacznego!