Golonki indycze w sosie z chrzanu Wasabi
Robię przy okazji na wywarze jakąś zupę , lub gotuję golonki w rosole .
Czas : 1,5 godziny
Składniki :
- 2 małe golonki z indyka
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- ¼ małego selera
- kawałek pora
- 1 cebula
- 3 ziela angielskie
- 2 liście laurowe
- 1 kostka bulionu z indyka ( lub drobiowego )
- 2 łyżki masła
- 1/2 szklanki słodkiej śmietanki
- 2 łyżki mąki
- sól
- chrzan Wasabi
Umyte golonki włożyć do średniej wielkości garnka. Warzywa obrać i dodać do golonek. Wrzucić ziele angielskie, liście laurowe i kostkę bulionową. Zalać woda tak by zakryła mięso. Gotować przez ok. godzinę do chwili gdy golonki będę miękkie ( mięso ma odchodzić miękko od kości ). W małym garnuszku rozpuścić masło. Wsypać mąkę . Zamieszać .Dodać chrzan Wasabi ( ilość zależy od tego czy mamy pastę, krem – ja używam krem który jest łagodniejszy i daję na początek 4 łyżeczki ). Rozprowadzić ½ szklanki wywaru z gotowania golonek i śmietanką .Sos doprawić solą i dodać jak trzeba jeszcze chrzanu .
Podawać z ryżem lub ziemniakami i np. z gotowaną marchewką z wywaru.
Wywar z gotowania golonek użyć na zupę.